Ny bil, elbil faktisk

Ny bil, elbil faktisk

I dag signerte jeg kjøpekontrakten på en ny bil og til mange sin overraskelse endte jeg med en elbil. Jeg er blant de som tidligere har ment at en elbil ikke er en ordentlig bil og har aldri vurdert elbil før. For en stund siden leste jeg om Tesla sine fantastiske elbiler på nettet og det er ingen hemmelighet at den nye Tesla S frister veldig. Den kommer ikke på det norske markedet før tidligst i neste år og samtidig er den dyrere enn det jeg ønsket å benytte. Jeg begynte derfor å se litt på andre elbiler og fant ut at Nissan Leaf faktisk tilfredsstiller behovene jeg har. Nissan Leaf vant i fjor prisen: «World Car of the year». Jeg valgte derfor å prøvekjøre den og forelsket meg i bilen med en gang. Den har meget gode kjøreegenskaper og en enorm akselerasjon  noe som også gjør den morsom å kjøre.

Jeg skal ikke prøve å skryte på meg at det er miljøvennlighet som gjorde at jeg endte opp med en elbil, det er nok heller de økonomiske og praktiske insentivene elbilen har(som bla. FrP har kjempet for). Jeg har regnet med frem til ca. kostnader pr. mnd med dagens bil og hva jeg forventer med Leaf,en.

 

Dette betyr at jeg vil spare ca. 4 744 hver eneste måned eller ca. 57 000 kr hvert eneste år. Jeg har også sett at verditapet på elbiler er ca. det samme som på vanlige biler så heller ikke dette er negativt for elbil. Selvfølgelig er det noen utfordringer med tanke på at rekkevidden er lavere enn på vanlige biler, men med Nissan Leaf kan jeg fint komme med t/r Moss-Oslo uten å måtte stoppe å lade. Rekkevidden er målt til å være ca. 175 km, men reduseres noe når vi har kuldegrader. I tillegg kommer det stadig flere hurtigladestasjoner f.eks. på Magnus Gjestegård i Moss/Rygge, Brennes i Sarpsborg, på Økern i Oslo osv. Med disse hurtigladestasjonene tar det ca 20 min å lade et tomt batteri. I tillegg de fleste kjøpesentere, rådhus, kommunale parkeringsplasser, flyplasser osv ladestasjoner som man fritt kan benytte og det kommer stadig flere.

Prisen på Nissan Leaf ligger på kr. 268 900,- og du får mye bil og utstyr for pengene. Siden bilen er unntatt moms og mange andre avgifter har Nissan valgt at ekstrautstyret er en del av bilen for å spare avgifter. Derfor er f.eks. klimaanlegg, navigasjonsanlegg som også viser nærmeste ladestasjon, varme i seter, ratt, automatgir(naturlig pga elbil) osv. inkludert. Det eneste ekstrautstyret jeg valgte i tillegg til vinterdekk var solcellepanel i spoileren som gir strøm til stereoanlegget, navigasjonsanlegget og alt det andre tekniske i bilen. Mye av det tekniske i bilen kan også styres via en iPhone app sånn at man kan skru på a/c, varme ol. via appen sånn at bilen har den temperaturen man ønsker når man skal benytte den. App,en kan også benyttes til å sjekke hvor mye strøm du har igjen på bilen, hvor lenge det er til den er fulladet, hvor mye strøm trenger du for å komme deg fra Y til X osv.

Om en drøy uke får jeg en svart utgave av Nissan Leaf og jeg gleder meg veldig. Gleder meg også til å se blikket til enkelte fordomsfulle folk som aldri hadde trodd at en FrP,er kom til å kjøpe en elbil. Når jeg da kan vise til at FrP,ere gjerne følger sunn fornuft og for meg er det sunn fornuft når jeg får dekket mitt bilbehov, sparer ca 57 000 kr i året, får en artig bil å kjøre og samtidig er miljøvennlig.

Goto Top