Mine første dager på Stortinget

Mine første dager på Stortinget

Jeg har nå vært Stortingsrepresentant i to dager i min periode som denne gangen skal vare i to uker. Det å møte på Stortinget som vararepresentant er en meget lærerik og spennende opplevelse. Man føler seg også veldig priviligert av å få sitte i nasjonalforsamlingen og jeg er veldig takknemmelig til mine sjefer, innbyggerne i Østfold som har valgt meg.

Selv så anser jeg meg som en relativt erfaren politiker gjennom mange år i Bystyre og fylkesting i tillegg til diverse verv nasjonalt og internasjonalt. Men ingenting kan sammenlignes med å møte på Stortinget, mye pga. den høytidelige og konservative formen arbeidet her har. Jeg trådte inn som vararepresentant mandag morgen og stilte selvfølgelig opp i dress, skjorte og slips. Med en gang jeg kom inn i Stortingssalen så kunne jeg ikke sette meg ned på min stol før Stortingspresidenten hadde gjort unna noen formaliteter for så å gi meg tillatelse til å sette meg,

På Stortinget er arbeidet organisasert sånn at 60% av representantene(grunnloven krever kun 50%) er i salen når Stortinget åpner om morgenen og når det voteres på slutten av dagen. I tiden mellom åpning og votering er det som oftest meget få personer i selve Stortingssalen, som oftest kun 7-8 Stortingsrepresentanter inkludert referenter og Presidenten som leder møtene. Det er gjerne de som sitter i den komiteen som har saker til behandling som er i salen under debattene. I dag har vi bla. behandlet flere samferdselssaker og det er da transportkomiteens medlemmer som er i salen under debatten.

Da min komite helse og omsorg ikke har hatt saker i salen disse to dagene har jeg brukt tiden på andre ting. De som tror at vi bare slapper av tar grundig feil. De som ikke har saker i salen en dag benytter tiden til å lese seg opp på «våre» saker, ha møter med andre partikollegaer så vi får samkjørt vårt arbeid og meninger, møter i selve k0miteen der vi legger frem FrPs syn og ikke minst møter med innbyggere, bedrifter og organisasjoner for å lære og få innspill. Når jeg sitter på mitt kontor på Stortinget og jobber følger jeg med på debatten i salen via TV,en jeg har på kontoret som overfører live fra Stortingssalen.

Her er mitt Stortingskontor og til venstre ser du TV,en

Selv så har jeg brukt mye tid på å lese meg opp på flere helsesaker som min komitee er helt i sluttbehandlingen av og som skal debateres og vedtas i Stortinget neste uke. Jeg kommer da til å delta aktivt i debatten og kommer til å legge ut video av mine innlegg her på bloggen fortløpende for de som er interessert.

Det å være på Stortinget er litt som å leve i en egen politikerboble da man for det meste oppholder seg i Stortingsbyggningen som er enorm. Den har mange underjordiske tunneler til byggene rundt selve Stortinget. Mange tror at Stortinget kun er det bygget man ser, men Stortinget har kontorer og møterom i mange av byggene rundt også. Det er veldig vanskelig å finne frem he rpå Stortinget, noe som har medført at jeg har gått meg vill mange ganger. I tillegg til at man for det meste oppholder seg på Stortinget fysisk, så er vi heldige å ha to restauranter/kafeer der vi gjerne spiser frokost, lunch og middag. Mange tror nok at Stortingsrepresentanter har en relativt rolig og behagelig hverdag, men sannheten er at de fleste jeg har møtt så langt jobber fra tidlig på morgenen til langt på kvelden. Nå når jeg oppdaterer bloggen er klokken 2030 og flere av mine Stortingskollegaer er fortsatt på jobb, noe de har vært siden 0800-0900 i dag tidlig. Siden det blir mange lange dager på meg her har jeg fått tildelt et overnattingsrom her på huset. Stortinget har flere gamle hotellrom fra gamle hotell Austoria som nå er en del av Stortingsbygget og det er på et av disse rommene jeg kommer til å bo deler av tiden de neste to ukene.

Jeg skal nå avslutte en slitsom, lærerik og spennende arbeidsdag med kveldens landskamp før jeg får legge meg så jeg er klar til en ny og spennende dag på Stortinget i morgen som begynner med gruppemøte kl. 0800. Jeg vil også minne deg på at hvis du ønsker at jeg skal stille noen spørsmål eller ta opp noen saker i tiden jeg møter på Stortinget så er det bare å komme med innspillene her.

Goto Top