Udemokratisk demokrati

Udemokratisk demokrati

Valgresultatet i Riksdagsvalget i Sverige begynner å bli klart. Det ser heldigvis ut som om den borgerlige alliansen vinner valget og fortsetter i regjering. Arbeiderpartiets søsterparti Sosialdemokratene ser ut til å gjøre tidenes dårligste valg på 100 år. Det var derfor komisk å høre Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen når hun skulle kommentere valgresultatet. Hun mente at grunnen til at Sosialdemokratene går på et betydelig valgnederlag skyldes at Svenskene enda ikke har fått opplevd borgerlig politikk. Jeg tror nok grunnen heller er at Svenskene faktisk har opplevd borgerlig politikk siden de har styrt landet de siste 4 årene og tydelig er de fornøyd med resultatene.

Det som skaper flest overskrifter er at Sverigedemokratene gjør et brakvalg og kommer inn i riksdagen med 20 mandater. Jeg kjenner ikke politikken til Sverigedemokratene godt nok til å kommentere den, men måten Sverigedemokratene har blitt behandlet på er under enhver kritikk. Partiet har blitt:

 • Nektet å kjøpe reklameplass for flere av deres kampanjer
 • Flere av deres reklamekampanjer har blitt sensurert
 • Partiet har blitt nektet deltagelse i flere debatter på TV
 • Deres valgkamparrangementer har blitt avlyst pga. manglende beskyttelse av politiet
 • Partilederen har ikke fått god nok beskyttelse, noe som har medført at han ikke har kunnet drive valgkamp på lik linje med de andre partilederne
 • Listekandidater har blitt ekskludert fra sin fagforening pga. at de stiller til valg for Sverigedemokratene

Listen kunne vært betydelig lenger, men eksemplene jeg kommer med her er skremmende. Spesielt med tanke på at partiet er et lovlig parti som ikke bryter loven. Deres synspunkter er fullt lovlige og i et demokratisk samfunn burde de selvfølgelig fått muligheten til å komme med sine synspunkter så lenge de er lovlige, så burde det vært opp til velgerne å selv avgjøre hva de synes om synspunktene deres.

Jeg tror at noe av grunnen til at Sverigedemokratene til tross for den udemokratiske motstanden de har møtt har klart å gjøre et såpass godt valg skyldes den «gratisreklamen» de har fått takket være en udemokratisk og meget kritikkverdige oppførselen som media og de andre partiene har vist i løpet av valgkampen. Det hele toppet seg nå under valgnatten når lederen for SV sitt søsterparti, Venstrepartiet nektet å sitte i samme sminkerom som lederen av Sverigedemokratene.

Hvis vi er uenige og mener synspunktene til en person eller et parti er forkastlige så bør man argumentere verbalt mot de synspunktene. I et demokrati har jeg tro på innbyggernes evne til å velge de partiene de liker, men for å få til det må man få alle synspunkter og debatter frem i lyset, ikke ved å benytte seg av udemokratiske metoder.

Oppdatering: Selv etter valget vil folk demonstere mot partiet i stedefor å føre en saklig debatt der man slår ned deres synspunkter.

 • *Mener du ikke at kommersielle TV-kanaler selv skal få velge hvilke reklamer de selv ønsker å sende?
  *Ang. TV-debatter: Det er akkurat samme holdning som norske tv-kanaler har hatt ved de fleste debatter: partier som ikke sitter i parlamentet, får heller ikke delta i debatter.

  Synes dette var noe søkt, Erlend..

  • Du må se det hele i en større helhet frepun. Det er et demokratisk problem når hele eliten i et samfunn gjør alt de kan for å nekte noen å komme med lovlige yttringer. Spesielt ille når det skjer i sammenheng med et valg.

 • Kjetil

  Dette er vel stort sett det samme som ble gjordt mot fremskrittpartiet på 80-tallet.

  Denne holdingen overfor parier med meninger som ikke er «politisk korrekte» er helt vanlig i hele skandinavia.

 • mats

  Jeg er helt enig at det er kritikkverdig. Jeg ble nesten sjokkert når jeg leste http://www.nettavisen.no/nyheter/article2987070.ece i morges. Media burde skamme seg, man skal ikke direkte be folk ikke stemme på et parti.(Samme som at man ikke skal be folk stemme på et parti)

 • willy

  De skandinaviske landene er i i-landssammenheng blant de minst tolerante som finnes, med Danmark som et lite lyspunkt. Her aksepteres ikke meninger som skiller seg fra det politiske korrekte. At det politisk korrekte i stor grad er sludder og vås, spiller ingen rolle.

 • Rune

  Det er skammelig – uansett hva de står for – så lenge partiet ikke bryter loven. En vis person sa en gang at selv om man ikke er enig i det andre sier må man forsvare deres rett til å si det. Det vi nå ser i Sverige er det ekle meningsmonopolet som har herjet der i årtier, og særlig i forbindelse med innvandring. Og derfor er innvandringen og kriminaliteten i Sverige også totalt på vei utfor stupet.

 • Svenskefan

  Tack Erlend för att du upplyser vårt broderfolk om hur fördjävlig situationen blivit i Sverige och om hur media missbrukar sin maktposition. Tack, tack och åter tack!

 • Svenskefan

  Glömde nämna att till och med representanter för Svenska Kyrkan har blandat sig i och gjort starkt negativa politiska uttalanden om Sverigedemokraterna.

 • Jonas

  Några korta punkter

  * Sverigedemokraterna har inte förvägrats plats i TV-debatterna på grund av deras politik. Det är kutym att bara riksdagspartier får plats i dessa debatter. Och nu när de har kommit in i riksdagen kommer de således också få utrymme i TV-debatterna.

  * En av Sveriges största morgontidningar tog in Sverigedemokraternas annonser i stora mittuppslag. Sen måste det vara upp till varje företag vilka annonser de väljer att ta in. Svenska TV4 nekar inträde för Sverigedemokraterna liksom Sverigedemokraterna nekar inträde för invandrare.

  * Sverigedemokraternas partiledare är så hatad i Sverige att ett stort säkerhetspådrag krävs när han ska visa sig offentligt. Att detta inte kan göras 24/7 är förståeligt.

  * Sverigedemokraterna är inte ett kriminellt parti, men det består av kriminella människor som står för ett odemokratiskt innehåll.

 • 7891

  VGs debattredaktør er typisk for makteliten når hun skriver «Noen av de unge og ufaglærte føler seg nok mer presset i forhold til at det er stor arbeidsledighet, og «utlendingene stjeler jobbene våre»-retorikken har fungert på dem.»

  Dette er utrolig elitist, arrogant, og nedlatende – en «von Oben herunter» mentalitet. Skarsbø Moe later som om bare unge (dvs. uerfarne) og «ufaglærte» hater den tøylelsesløse innvandringen som de råtne «humanitærene» har brakt til de nordiske landene – med andre ord, hvis du er mot masseinvandring fra Pakistan og Somalia så er du en TAPER!

  Dette er politisk manipulering, bortsett fra at det også er løgn. Stå på, Sverigesdemokraterna, hele norden har øynene på dere og avventer handling!

 • Pingback: Tweets that mention Udemokratisk valg | Erlend Wiborg -- Topsy.com()

 • Ettpartisystem=nazisme, kommunisme

  nazismen blir ofte feilaktig referert til som høyreradikal, sikkert et krampeaktig forsøk på å stemple høyresiden som rasistisk. De fleste vet nok at rasisme ikke er noe som hører hverken høyre eller venstresiden til, mindre opplyste mennesker finnes nemlig i alle politiske fløyer.

  Nazisme, eller nasjonalsosialisme, bygger derimot videre på sosialismen. Med sin kritikk mot kapitalisme, individets frihet og demokrati er den lite forenlig med høyresiden og liberalismen. Nasjonalsosialismen fremmer nemlig strengere statlig styring og oppbygging av et klasseløst samfunn.
  Liberalisme (som representerer den høyre fløyen i politikken) og nasjonalisme vil alltid stå i et motsetningsforhold til hverandre da nasjonalisme legger en begrensing på fri flyt av varer, kapital, og mennesker, noe som for en liberalist er en positiv ting.

 • Pingback: Reinfeldt må godta Afghanistanretrett : Liberaleren()

 • Sverigedemokratene blir av antirasistene omtalt som et nazistisk parti. Men i virkeligheten har SD møtt nazistiske metoder for å stoppe de. Hvilket paradoks!
  Gratulerer til Sverige som med dette er på tur til å våkne.

 • Pingback: Reinfeldt må godta Afghanistanretrett « Per Aage Pleym Christensen()

 • Arnt Rune Flekstad

  Frepun:

  Dette går på diskriminering i ordets rette forstand. Hvis du mener det du skriver vil jeg tro at du også støtter at jeg kan nekte deg inngang i min butikk eller kjøpesenter. Eller at jeg som konduktør kunne sparke deg av toget fordi jeg ikke liker dine politiske meninger.

  Det viser seg jo også at disse haterne i Sverige gjør seg selv en bjørnetjeneste. Deres åpenlyste hat og hersketeknikker har gjort at de har oppnådd en david vs goliat status. Hvor mange gratisstemmer tror du ikke dette har generert.

  Nei dette minner meg bare om hvordan vi oppførte oss i barnehagen når noen tok leken «vår».

Goto Top