Stoltenberg: Vi er i krig – Støre: Nei

Stoltenberg: Vi er i krig – Støre: Nei

Som jeg skrev noen minutter etter FN vedtaket som åpner for militære aksjoner i Libanon så er det gledelig at verdenssamfunnet endelig åpnet øynene og nå arbeider for å stoppe Gadaffi. Bekymringen og kritikken min gikk på at vedtaket kom alt for sent og at FN igjen viste sin svakhet ved at de er en prateklubb som ikke evner å handle raskt nok. Dette medførte at verdenssamfunnet stod stille å så på at nesten en million mennesker ble slaktet ned i Rwanda. Norge sender nå seks F16 fly til Libya og rundt 100 norske soldater vil være involvert. Dette er tøffe soldater som satser sitt liv på vegne av alle oss andre. Norge har gjennom tidene hatt mange titusener av menn og kvinner som har vært villig til å satse sitt liv for å sikre friheten og tryggheten til alle oss andre, det står det stor respekt av. Dessverre så føler jeg at i Norge er alt for dårlige til å gi soldatene den anerkjennelsen og respekten de fortjener. Regjeringen har så langt nektet å kalle vår aksjon i Afghanistan for krig, noe som gjør at soldatene våre som kjemper der får dårlige erstatninger og lønn enn de ville fått hvis vi definerte det som en krig. Argumentet til regjeringen er at aksjonen i Afghanistan ikke er en kamp mellom to stater, men mellom en terroristorganisasjon og et land.

Med bakgrunn i dette følte jeg meg sikker på at nå når Norge sender soldater og seks F16 fly for å krige i Libya så ville det bli definert som en krig. For to dager siden intervjuet Dagbladet statsminister Jens Stoltenberg og han sa da følgende: «Hvis det iverksettes militære angrep mot mål i Libya i henhold til FN-resolusjonen, da er vi formelt i en mellomstatlig konflikt, og det kalles i dagligtalen krig»


Jeg var derfor sikker på at norge nå formelt sett var i krig da aksjonen i Libya helt klart er en aksjon mellom to stater. Jeg ble derfor overasket da jeg dagen etter at Jens Stoltenberg sa at en aksjon vil være en krig registrerte at utenriksminister Jonas Gahr Støre uttale at Norge ikke deltar i en krig. Til NRK uttaler Gahr Støre følgende: «Norge er ikke i krig»

Mitt spørsmål da bli, hvem skal vi lytte til? Statsministeren eller utenriksministeren? Jeg synes vi bør kalle en spade for en spade og si det alle ser, Norge deltar nå i en krig i Libya. Denne krigen er dessverre nødvendig og vi må få stoppet Kadaffi fra sine grove overgrep på sivilbefolkningen som roper etter demokrati. Soldatene våre som er villige til å satse sitt liv for dette fortjener all mulig støtte og respekt og jeg kunne derfor ønske at Statsministeren og utenriksministeren var klare på at vi er i krig nå.

 

Goto Top