Slottsmiddag

Slottsmiddag

Jeg har siden 2005 vært vararepresentant på Stortinget og har fått møtt noen få ganger. Nå om dagen møter jeg på Stortinget da Stortingsrepresentant Vigdis Giltun er på generalforsamlingen til FN. Tidspunktet hun er borte på passet veldig bra da jeg i går fikk være så heldig å møte på den tradisjonsrike årlige middagen Kongen holder for Stortingsrepresentantene. Dette er en tradisjon som Kong Haakon startet med 4. mai 1906, men ifølge Slottet sin informasjonsside har middagen røtter helt tilbake til unionstiden.

Jeg har fått flere spørsmål om hvordan det var å være på Slottet, hva som skjedde osv. Her er derfor litt om hvordan kvelden var.

For noen uker siden fikk jeg den hyggelige invitasjonen fra Slottet i posten. Begynte med en gang å glede meg, samtidig som man gruer seg litt da jeg ble bekymret for å gjøre noen formelle feil eller brudd på formell etikette på Slottet. For Slottet og møte med kongelige styres av spesielle tradisjoner, etikette osv. Jeg lurte f.eks. på hvordan skal man tiltale Kongen og Dronningen. Hvis jeg var i en samtale med de, skulle jeg da hele tiden tiltale de som Deres Kongelige Høyhet?

Invitasjonen til Slottsmiddagen

Når det står festantrekk betyr det i praksis smoking, Bunad eller kjole og hvit så jeg sendte min smoking på rens og kjøpte nye lakksko sånn at klærne i det minste var korrekte. Va ren smule bekymret for at smokingen hadde krympet da det er 6 måneder siden sist jeg brukte den, men det gikk heldigvis bra.

Det er tradisjon at Stortingsrepresentantene har vorcespiel før Slottsmiddagen så mine gode venn og Stortingsrepresentant Ulf Leirstein og jeg dro på Bjørungs bar like ved slottet en times tid før middagen. Vi var da ferdig dresset i smoking og snakket om de formelle tingene jeg som fersk måtte passe på når jeg var på Slottet.

Ulf Leirstein og Erlend Wiborg på Bjørungs før Slottsmiddagen

Da klokken var 1930 gikk vi til Slottet og jeg merket av nervøsiteten steg da vi nærmet oss. Da vi kom på Slottsplassen var det mange folk som hadde møtt opp for å se gjestene komme. Det var også en god del journalistet og fotografer som knipset som bare det. Man følte seg plutselig som en kjendis og det var en artig opplevelse. Det var også en god del politi og gardister på utsiden av Slottet. Da vi på forhånd hadde fått beskjed om at vi ikke fikk lov til å ta bilder mens vi var på Slottet skrudde jeg av mobiltelefonen før vi gikk inn. Da vi kom inn på Slottet ble vi møtt av ansatte som stod overalt. Ved dør, trapp og langs veggen stod Slottets ansatte og bukket og ønsket oss velkommen. Vi ble så geleidet til garderoben der vi fikk hengt fra oss og møtte da de andre gjestene. I tillegg til Kongefamilien og Stortingsrepresentantene inviteres også Høyesterett, tidligere statsministere og ikke minst Regjeringen. Statsministeren valgte som kjent å droppe Slottet da han heller prioriterte å være gjest hos Skavlan noe han med god grunn har fått mye kritikk for.

I garderoben kom Siv Jensen bort og spurte om Ulf Leirstein hadde fortalt meg om de formelle rutinene jeg måtte følge på Slottet. Det er hyggelig at partilederen tar ansvar og passer på oss «ferskinger» på Slottet. Jeg svarte henne at forberedelsene tok vi på Bjørungs, men jeg vet ikke om hun ble helt beroliget av det 🙂

Vi ble så geleidet opp i et stort rom der vi alle stod og ventet på at dørene skulle åpnes. Etter en stund åpnet dørene seg og vi gikk da to og to gjennom mange forskjellige rom. Slottet er meget stort, men etterhvert kom vi inn i rommet der Kongen, Dronningen og Kronprins Håkon stod og hilste på oss alle. Jeg merket at når jeg strakk frem hånden og hilste så var nervene på plass og man lurte selvfølgelig på hva man skulle si. Jeg svarte med å takke for invitasjonen før vi gikk videre inn i «store spisesal». På vei inn ditt ble vi igjen fotografert og filmet noe du kan se her(du kan se Ulf og meg fra ca. 01 min og 40 sek.

Vi hadde på forhånd fått utdelt kort som viste ca. hvor vi skulle sitte.

 

Noen minuttet etter at alle hadde satt seg begynte orkesteret som var i salen å spille en introduksjonssang og da kom Kongen, Dronningen og Kronprinsen inn og satt seg. I samme sekund som Kongen kommer inn i rommet skal alle reise seg og bli stående frem til Kongefamilien hadde satt seg ned. Før vi begynte å spise holdt Kongen sin tradisjonelle tale. Han begynte å prate om utfordringene verden står ovenfor, den Arabiske våren og ikke minst 22. juli. Mot slutten av talen ble han humoristisk og slo ann flere spøker om alt fra takarbeidene på Slottet, Dronningen, moderne kunst osv. Talen var veldig god og så fort Kongen var ferdig med sin tale holdt Stortingspresidenten en svartale der han også begynte med alvorlige temaer før han også ble mer humoristisk etterhvert.

Etter begge talene reise vi alle oss og sang nasjonalsangen. Det er en meget spesiell opplevelse å synge nasjonalsangen på Slottet sammen med Kongefamilien, Stortingsrepresentantene, Regjeringen og Høyesterett. Orkesteret var også meget dyktig så det ble en sterk og fin opplevelse. Etter nasjonalsangen begynte vi å synge Kongesangen og jeg må innrømme at den kan jeg ikke helt, men jeg gjorde så godt jeg kunne. Det er nok på tide at jeg lærer meg den ordentlig.

Vi begynte så å spise og maten var meget god. Her er menyen og vi fikk gode viner til maten.

Menyen på Slottsmiddagen 2011

Under middagen spilte orkesteret flere fine sanger som vi hadde i bakgrunnen. Vi fikk utdelt et ark der det stod hvilke anger de skulle spille og jeg stusset da jeg så at bla. Michael Jackson og V. Maggio stod på musikkprogrammet. Jeg hadde ikke ventet at Maggio sin sang «Jag kommer» ble spilt på slottet, men det var bare melodien som ble spilt av orkesteret. Det var utrolig fin musikk og satt en fin ramme på middagen.

Middagen var hyggelig og servicen var meget god. Hver kelner hadde kun 2-3 personer de skulle servere så det gikk raskt og effektivt. Da vi var ferdig med desserten så reiser Kongen seg og gikk ut og da måtte vi alle andre reise oss med en gang og følge etter. Vi gikk da ut i en annen sal der de hadde rigget opp flere barer der vi i flere timer drakk og koste oss, mens Kongen, Dronningen og Kronprinsen gikk rundt og pratet med folk. Det er sånn at Stortingspresidenten er den som følger Kongen rundt og introduserer nye Stortingsrepresentanter for Kongen. Selv fikk jeg en 10 sekunders prat og jeg merket at nervene fortsatt var der, men de var langt lavere enn tidligere på kvelden. Etter 1,5 time gikk kongefamilien, men flere av oss fortsatte festen en stund til. Etterhvert begynte de fleste å forlate Slottet og gruppen jeg stod sammen med var de siste som dro fra Slottet. Vi dro da til Lorrys bar noe som det er tradisjon for at Stortingsrepresentantene og Regjeringen gjør etter middagen. Der var det meget god stemning og folk løsnet på sløyfene og magebeltene og koste seg ordentlig. Selv satt jeg ved et bord sammen med flere partifeller, men etterhvert kom Stortingspresidenten bort og satt seg ned og jeg fikk en hyggelig samtale med han. Han er en veldig hyggelig og jovial person. Da klokken nærmet seg 0130 tok jeg taxi hjem igjen, mens andre fortsatte festen.

Det var en meget spennende og hyggelig kveld som jeg håper jeg får oppleve igjen. Det var meget spesielt å få være på Slottet og man føler en ærefrykt, men samtidig stolthet og ære over å få lov til å være der.

 

 

Goto Top