Riktig eller galt å kaste ut en illegal innvandrer?

Riktig eller galt å kaste ut en illegal innvandrer?

I går kveld fikk vi nyheten om at Maria Amelia ble arrestert av politiet og vil nå bli kastet ut av landet med tvang. Dette har blitt møtt med sterk motstand fra mange som mener det er galt å kaste ut en person som tilsynelatende klarer seg godt i Norge. Maria kom til Norge som 16-åring og er opprinnelig fra Kaukasus. Hun har levd ulovlig i Norge gjennom flere år da hun fikk avslag på sin asylsøknad ettersom det ble konkludert med at hun ikke hadde behov for beskyttelse i Norge. Hun har senere prøvd å få saken sin vurdert på nytt, men fikk senest for noen dager siden enda et avslag på sin søknad. Til tross for gjentatte avslag har hun valgt å oppholde seg illegalt i Norge der hun har studert og arbeidet ulovlig. Hennes liv som papirløs og ulovlig bosatt i Norge har hun skrevet en bok om, noe som gjorde at hun for alvor ble kjent over hele landet.

Jeg har en litt annen innfallsvinkel enn alle de som nå kritiserer utkastelsen av henne. Når en person får avslag på sin asylsøknad og etter at alle ankemuligheter er tapt så oppholder en person seg ulovlig i Norge hvis man ikke forlater landet. Det er et stort problem for Norge at så mange oppholder seg illegalt i vårt samfunn og vi må selvfølgelig kaste ut de som ikke har lovlig opphold i Norge. I enkeltsaker slik som saken om Maria Amelie er det lett å få sympati med henne da hun etter min mening har vært en berikelse for samfunnet vårt på mange områder. Likevel hadde det blitt helt feil om politiet skulle sett gjennom fingrene på at hun oppholdt seg ulovlig i Norge kun fordi hun har blitt kjent i media. Loven må være lik for alle og loven er klar, hvis du oppholder deg ulovlig i Norge skal du bli uttransportert så fort det er mulig.

Selv om jeg mener at det av likhetsprinsippet er riktig at Maria Amelie skal behandles likt med alle andre som ikke er like kjente, er det samtidig grunn til å stille spørsmål ved om lovverket er riktig. Maria Amelie er en jente som etter hva jeg forstår har tatt seg en utdannelse og arbeider som forfatter. Hun ønsker å skape seg et bedre liv og hun ønsker å livnære seg selv gjennom arbeid og ikke leve på norske skattebetaleres regning. Samtidig så ser vi at mange grove kriminelle innvandrere får lov til å oppholde seg i Norge uten at de blir kastet ut. Mullah Krekar har som kjent fått leve helt fritt i Norge til tross for at han også er her uten gyldig oppholdstillatelse og han har blitt erklært som en fare for rikets sikkerhet. Til tross for dette har han vært i Norge i ca. 10 år og kostet norske skattebetalere mangfoldige millioner kroner samtidig som han kommer med trusler mot politikere og er aktiv i en kamp mot norske verdier og vårt levesett. Det blir da et stort paradoks hvorfor denne mannen får leve fritt i Norge, mens vi kaster ut en ung jente som kan være en berikelse for landet vårt. Sånn er dessverre lovverket de andre partiene har laget. Lovverket beskytter i praksis kriminelle innvandrere og andre som aldri burde fått vært her i landet, mens arbeidssomme og ordentlige mennesker som blir godt integrert blir kastet ut.

 • den Sure Mossingen

  Selv har jeg bodd i USA i over femten år, der nede har Amerikanerene en stor problem med ulovlige innvandringer. Dem kommer hovedsaklig fra Mexico og tar med seg mange problemer og bidrar sterkt til kriminalitet. Ja, noen av dem jobber å prøver og integrere seg til det Amerikanske samfunnet, men skal dem alle da få asyl?

  Vi kan ikke glemme at dem kom først ulovlig, der brøt dem allerede en av landets (kansje det største?) reglene. Hvis ikke dem kan respektere den, og gå lovens vei, hvordan vet man da at dem vil respektere andre lover?

  Samme gjelder det for mange ulovlige innvandrer her i Norge.

  Dem brøt loven, og bare fordi dem kan tilpasse seg må vi ikke bare si, «Å ja, du snakker flytende Norsk nå… Da får du vel bli.»

  Sånn funker ikke livet, og du gir ikke en som har nettop ranet en bank å klart og komme seg ut av dørene pengene bare fordi han har klart å komme så langt.

  Men må også si dette, det er jo helt på trynet at Norge oppfører seg på denne måten. Det er MANGE ulovlige innvandrer her i Norge per dags dato. Denne jente prøvde skikkelig å gjøre noe med livet og integrere seg til det Norske livet. Hu også kontributerte til samfunnet vårt.

  Skjønner godt at vi ikke kan gi henne noen form for leeway, men Norge’s innvandrings politikk må skjerpes!

  Vi tillater andre til og true politikkere, statens velferd og sikkerheten av folket til og leve fritt her i Norge! (Ja, jeg ser på deg Krekar…)

  Staten generelt har ikke forstått opplegget trur jeg, og inntil de gjør kommer norge til og fortsette de samme tabbene og ødelegge for alle. Trist.

  Mvh,
  den Sure Mossingen

 • Pingback: Påtatt sjokk fra Marie Amelie : Liberaleren()

 • Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG.

  • Takk, tror det er viktig å få en nyansert debatt i denne saken

 • Deshwitat

  hvis loven skal være lik for all hvorfor er det da sånn at politikere slipper unna med det ene lovbruddet etter det andre, men folk slik som maria nei nei de må kastes ut av landet fortere en Fanden selv, mens andre mere alvorlige folk for f… med lov til og bli i landet uansett om de har lov eller ikke. regjeringa må ta seg selv i nakken og få et skikkelig spark i ræva

 • en som er uenig å sende henne hjem

  jeg synes det er galt når hu er kåret til årets nordmann 2010, dem kan vel sende de som gjør kriminelle ting istedenfor ut av landet. jeg synes dette ikke henger sammen, gjør man noe mer galt får man klapp på skulderen og ikke gjør dette mer men er man lov gyldig blir man kastet ut virker det som synes jeg.

 • Lykke til på hjemreisen

  Godt innlegg Erlend! Det er viktig for folk å se flere sider av saken, ikke bare at en søt, snill jente som har lært seg norsk, studert og skrevet en bok om hvordan det er å leve ulovlig i Norge blir kastet ut.

  Hva skal vi med lover når de ikke blir fulgt? Det virker som de fleste lar følelsene ta over og glemmer loven. Jeg tipper at ingen (bortsett fra noen ytterliggående muslimer) skriker høyt den dagen Krekar blir kastet ut. Ja, han skal ut av Norge en vakker ja!

  Nei. Hun må nok dessverre bite i det sure eplet og dra hjem til Kaukasus. Men i lommen får hun faktisk med seg en meget bra utdannelse hun kan bruke til å skape noe i hjemlandet. Hun virker jo som en meget smart og oppegående person. Nå har hun også klart å skape et navn av seg, både som forfatter og som asylsøker, så den neste boken hennes kommer helt sikkert til å bli kjøpt av masse mennesker og gi henne en god økonomisk start på livet.

  Lykke til Maria!

 • Randi Rønningen

  helt riktig å sende henne hjem reagerte alt når hun ble kåre til åres nordmann en hån mot dem som er sendt ut.det må være lik het for alle.

 • BiggusD

  Problemet er i bunn og grunn at asylpolitikken går ut på å ta inn psykiatriske pasienter fra krigssoner, ikke å ta inn ressurspersoner som kan bidra til samfunnet.

  Med andre ord: så lenge en asylsøker er intelligent, frisk og ellers ved sine fulle fem er det ikke grunn til å gi vedkommende oppholdstillatelse på humant grunnlag.

  Da klarer asylsøkeren seg selv i sitt eget hjemland.

  Det norske folk, derimot, ønsker velkommen de som kan bidra i samfunnet og ønsker å integrere seg. Utlendingdirektoratet og Norge snakker ikke samme språk.

 • Når det gjelder Amalie saken er du på kollisjonskurs med ditt eget parti tydeligvis. Det samme når det gjelder Krekar- Frp er såvidt jeg vet imot dødsstraff og skal således ikke støtte hjemsendelse av krekar under rådende forhold selv om de i media liker å gi inntrykk av at dette burde vært gjort.

  • Svar til Metallian: Jeg er ikke på kollisjonskurs med mitt parti i denne saken. Prinsippet må selvfølgelig være at alle som oppholder seg i Norge skal kastes ut. Men som jeg skriver i bloggposten er det et paradoks at den de kaster ut først er en som er godt integrert og er en ordentlig innbygger, samtidig som de lar Mullah Krekar og andre få være her. Marie Amalie burde helt klart kunne bodd i Norge som en arbeidsinnvandrer

 • Jan Erik

  Loven bør revurderes, og det bør gjøres av folk som har litt vett og rettferdighetsans.
  Og da burde det være et system som folk i hele landet kan være med på å bestemme, inkludert de som blir tråkket på av regjeringen.
  De som trekker i trådene i norge vet jo ikke hva dem driver med, det er jo tydelig!
  Maria er ingen belastning for samfunnet, hun prøver bare å gjøre seg forstått.
  Og istedet blir hun kastet ut uten å få noen som helst form for hjelp eller støtte til å bli i landet, det er toppen av maktmisbruk.
  Loven er kanskje lik for alle, men hva er meningen om det ikke er et snev av rettferdighet og fornuft?
  Og medmenneskelighet, altså «humanitær» forståelse.
  Jeg har bare ett ord for hva som kan beskrive den norske regjeringen, og det er «tragisk»
  Syns heller vi i norge kan stemme for eller mot som en helhet om Maria skal få bli i landet eller ikke.
  Eller er det bedre at krekar får bli, som visstnok er en fare som staten sikkerhet?
  Make up your mind!

 • Jonas

  Erlend – selvfoelgelig maa vi foelge norsk lov. Det som folk reagerer paa er at norsk lov er feil.

  Det finnes ikke noe rasjonelt argument for aa utvise en sosialt veltilpasset person som har tatt norsk utdanning, bidrar til norsk samfunnsdebatt, snakker flytende norsk og er ellers integrert i det norske samfunnet. slike mennesker gjoer samfunnet vaar rikere, ikke fattigere. Dersom det var snakk om en person som ikke brydde seg med aa laere seg norsk, drev med vinningskriminalitet og ellers var i utakt med vaare felles verdier – ja, da vil jo saken selvfoelgelig vaere anderledes.

  I for eksempel Canada og Australia kan omtrent hvem som helst faa oppholdstillatelse dersom de kan dokumentere at de vil bidra til et bedre samfunn i form av at de har utdannelse som oekonomien trenger. Hvorfor kan vi ikke gjoere det samme i Norge? Iflg. ditt argument skal en smaavoldelig lykkegjeger fra Somalia som selger dop paa Groenland behandles likt som ei jente som kom hit i en alder av 17 aar, har tilpasset seg vaar samfunn og ellers er en inspirasjon til oekt forstaaelse og likeverd mellom mennesker.

  Loven er vedtatt av slike som deg Erlend. Derfor blir det helt feil at du henviser til noe som aapenbart er for enkelt og i utakt med hva folket vil, isteden for aa gjoere ditt for aa lage endringer i traad med hva som foeles rettferdig i henhold til de verdier vaar samfunn er bygt opp paa.

  • Svar til Jonas:
   Se svaret mitt til Metallian der jeg er opptatt av at folk som oppholder seg ulovlig i Norge selvfølgelig skal kastes ut, uavhengig om de er kjente eller ikke. Men en person som Maria burde fått vært her i landet som en arbeidsinnvandrerer da hun ikke er noen byrde for samfunnet i det hele tatt, tvert imot. Så jeg tror vi er enige i denne saken Jonas

 • Jan Erik

  Gå til start.no angående denne saken, så vil alle og enver se hva folk ellers rundt i norge mener om dette.
  Det er et flertall og dette skal gjøres klinkende klart:
  Maria er en ressurs for landet som norge i sin helhet trenger.

 • Aha-så Frp`s innvandings/asylpolitikk er basert på trynefaktor? HAdde Maria hett Akhbar og hatt skjerf rundt hodet hadde pipen hatt en annen lyd tenker jeg-eller vært passelig taus som den gjerne er når det er litt kinkig å bestemme seg….

  • Svar til Metallian: Nope, trynefaktor skal ikke gjelde, derfor er jeg klar på at hvis en person oppholder seg ulovlig skal personen bli kastet ut. Men som jeg også skriver er det noe virkelig galt med lovverket når personer som av Regjering og Høyesterett er definert som en fare for rikets sikkerhet får bli i Norge, samtidig som en godt integrert jente som livnærer seg selv uten å belaste skattebetalerne blir kastet ut.

 • Morten

  Har bare et par stikkord:

  – Mulla Krekar
  – Sigøynertiggere
  – Østauropeiske tyveri/ransligaer
  – Pushere i Oslo Sentrum
  – Alle som får 125 kr til bussen når de ankommer Gardermoen for å selv ta seg til Politiets utlenningsenhet i Oslo sentrum for registrering – som aldri kommer dit.
  – Russisk nynazist

 • Bjørn T.

  Hun har valgt å oppholde seg i Norge. At det er ulovlig er ikke noe hun kan kontrollere.

 • Al buz Un zzz

  Jeg er selv utlandsk og mener at det er helt riktig å sende henne ut av landet. Hun har jobbet svart og opphold seg i landet ulovlig. Enkelt og greit UT!
  Hadde jeg gjort noe sånt hadde jeg fan blitt kastet ut og fengslet selv.og kaskje få en kraftig bot. Så loven skal gjelde likt for alle.
  Bare for at hun skrev ett jævla bok skal hun få bli her. Hva med meg som graver kanaler hver dag i denne kulden og kan faktisk ikke skrive norsk jeg skal bli her ellers blir det ikke noe kanaler i norge lenger.. 😉

 • Nyansert debatt? Du er FrP-politiker, og det skinner tydelig igjennom i innlegget ditt. Jommen sa jeg nyansert debatt!

  Vi snakker altså her om en jente som har integrert seg så godt i landet at hun må betraktes som en nordmann. Hun har kjæreste her, hun har tatt utdanning her, hun har jobbet her – og, hadde hun hatt ordinær oppholdstillatelse her til lands hadde hun faktisk kunne blitt norsk statsborger for to år siden.

  Sjansen er faktisk ganske så stor for at hun er bedre integrert og «Passer inn» mye bedre i Norge enn hun vil gjøre i Kaukasus. Dermed blir det latterlig å være byråkratisk paragrafrytter å tvinge henne ut av landet – hun er jo i prakis en av oss.

  Så vær så snill, legg FrP-politikkens innvandrertrangsynhet til side, og se på sakens faktisk fakta, og vei for å i mot. Gjør du det, så skal vi begynne å snakke om «nyansert debatt.»

  Og dessuten; Seks voksne politikonstabler for å arrestere en enslig, liten kvinne? Syns du det er en fornuftig bruk av politiet makt og ressurser?

 • juersen

  Det burde ikke være galt å la en innvandrer
  som viser at vedkommende er istand til å ta vare på seg selv,får lov til å bli.
  Vi tillater alt for mye søppel oppholdstillatelse.Nå må UDI skjerpe seg.
  Ellers mister vi all respekt for denne
  etaten.

 • Tåke

  Blir faktisk ganske målløs av argumentene som blir lagt frem her.
  Man får jentas og medias syn på saken. Man må først sette seg inn i regelverket og tenke hvorfor har vi dette regelverket.
  Noen bruker en godt integrert jente,utdannet, nyttig m.m. Er det jente som er ille? Integrert? Utdannet? nyttig for sammefunnet.
  Skal man akseptere at personer begår kriminelle handlinger for å få til det man vil?
  Hun har vært taktisk lur, ved å lansere boka si, for deretter å søke om opphold igjen. Hun tenkte grarantert på at hun da hadde stor inflytelse på søknaden.
  Hun sier at hun kun har gjort tingene i god hensikt. Hvilken hensikt har hun gjort det for. Seg selv. Hem er det som ikke vil gjøre det beste for seg selv.
  En annen ting er hvem som har kåret henne til årets nordmann. Det gir et bilde av naiviteten til jury og befolkningen generellt.
  Begynn å tenke litt mer langsiktig folkens. Vi virker faktisk litt korte i Norge.

 • åse mari

  jeg mener at alle som oppholder seg ulovlig i Norge må ut og så får de søke på normal måte som alle andre som vil inn her. Vi må også søke om opphold og betale i noen andre land om vi vil være der. Likt for alle her mener jeg

 • ronny

  Deillig få ut alle som er her ulovlig krekar og tyvaktige polaker østeuropere og krimminelt tjupakk fortest mulig.

 • Kalle

  Hans Olaf skrev:
  «Nyansert debatt? Du er FrP-politiker, og det skinner tydelig igjennom i innlegget ditt. Jommen sa jeg nyansert debatt!»

  Det må da være lov å ha forskjellige meninger i en nyansrt debatt. Ellers blir det vel ingen debatt… Selv om man er politiker blir vel debatten litt MERKELIG om man ikke skal stå for det man mener.

 • Det svaret er rett og slett «feigt»- er det altså om de muligens kan tjene penger som skal bestemme om de skal få bli? Og husk- de har ikke lov å¨jobbe, og skrive kan man jo gjøre hvor som helst.

  Sammenligningen med Krekar er populistisk og feig, du vet inderlig godt at Krekar ikke sendes ut fordi man ikke kan garantere at han ikke får dødsdom i Irak foreløpig, må dere i Frp slutte å melke den saken der. Det krever ryggrad å forsvare prinsipper, og jeg synes du her på glimrende måte i begge sakene viser at DET er mangelvare hos Frp.

 • Iver

  Marie Amelie Var et Barn når hun kom til Norge og fikk avslag på søknaden sin. Hennes sak ble ikke individuelt behandlet, det er derfor hjemmel for å få den omgjort når hun nå søkte om å få saken sin gjenopptatt. Så derfor hadde Utlendingsmyndighetene mulighet til å innfri Oppholdstilatelse for Marie Amelie. Hun burde bli brukt på et eksempel på god intigrering, ikke bli utvist for å statuere et eksempel. Hun har i alle år drømt om å få lov til å betale skatt. så det at hun har jobbet svart er et veldig dårlig argument (kan noen dessuten bevise at hun har jobbet svart). det er et hav av folk som har lurt staten for betydeligt større summer uten å få i nærheten av den samme konsekvensen.

  men det er ikke fordi hun har skrevet en bok at jhun burde få bli. heller ikke fordi hun uten papirer klarte å ta en Master utdannelse ved NTNU. ikke fordi hun har gjemt seg for politiet i 7 år eller fordi hun ble kåret til «årets Nordmann» i 2010 av Ny Tid. Men fordi hun Kom til Norge som et barn uten muligheter i sitt eget hjemland. Det å være ulovlig i Norge var en avgjørelse som ble tatt av hennes foreldre, noe hun nå må lide for.

  Les boka dere.. ta dere den tiden før dere dømmer noen. den finnes gratis på biblioteket.

 • Real life

  Hun er så heldig å få kontakt med advokaten sin. Hun er så heldig at Amnesty International ga henne «Årets Nordmann 2010» og fikk støtte fra Amnesty. Selv om de vet hva hun driver med.

  Hun vet også hva hun driver med i mange år og hvorfor ikke bare gifte seg med kjæresten sin å søke oppholdstillatelse?

  Hvorfor hun velger å skrive bok først istedenfor søke lovlig oppholdstillatelse?

  Hun kommer tilbake snart som kjendis. Hun er nok flink og jeg sikkert på at hun kommer til å bidra mye til norge istedenfor suger penger fra myndigheten.

  Jeg vet at det er ubehagelig å bli kaste ut. Jeg har opplevd før. Jeg har ingen støtte meg, få ikke kontakt med folk. Jeg vet ikke en gang at jeg har gjort noe feil.

  En ting som jeg ønsker fra politi og myndigheten i norge er at behandle alle mennesker på sammen måte. Håper dette ikke gjelder bare jeg og Maria Amelie men gjelder også på liste til Morten!

  ………
  by Morten
  On januar 13, 2011 at 15:09
  Har bare et par stikkord:
  – Mulla Krekar
  – Sigøynertiggere
  – Østauropeiske tyveri/ransligaer
  – Pushere i Oslo Sentrum
  – Alle som får 125 kr til bussen når de ankommer Gardermoen for å selv ta seg til Politiets utlenningsenhet i Oslo sentrum for registrering – som aldri kommer dit.
  – Russisk nynazist

 • Iver

  Real life: for det første var det ikke Amnesty som kåret henne til «Årets Nordmann 2010» det var tidsskriftet Ny tid. ikke at det har noe med saken å gjøre.

  HUn Valgte ikke å bli ulovelig invandrer i Norge.. det var det hennes foreldre som gjorde. Hun kom til Norge som et barn men fikk ikke saken sin behandlet separat. Valget ble tatt for henne av Foreldrene hennes.

  Når det gjelder det å gifte seg, så er ikke det så lett når man er papirløs.

  HUn skrev ikke boken før hun søkte oppholdstilatelse. hun søkte i 2003 og leverte søknad om at saken hennes skulle gjenopptas den dagen boken kom ut.

  og jeg er hlet enig alle bør behandles likt. Maria fikk avslag som et barn. og hun blir arestert uten engang å få et intervju med myndighetene for å forklare sin sak. det er ikke å bli behandlet som alle andre.

 • Grunnen til at Mulla Krekar blir boende i Norge er FN´s Torturkonvensjonen fra 1984, som Norge har sluttet seg til.
  I TK art 3(1) kan man lese at det forbys å utvise, sende tilbake eller utlevere personer til stater der de risikerer å bli utsatt for tortur eller bli drept. Krekar har mottatt slike trusler, og om han blir sendt ut fra landet, kan det få konsekvenser for Norge.
  Jeg har fulgt nøye med på saken til Amelie, og har så langt ikke blitt overbevist om at det foreligger en fare for hennes liv.
  Jeg var selv kun 15 år gammel når jeg kom til Norge (er selv fra Kaukasus). Å si at man ikke har noe tilknytning til hjemmelandet sitt ved å forlate det som en 16 åring er HELT FEIL! Man har besteforeldre, onkler, tanter, søskenbarn osv, som er der til å hjelpe en (familien fungerer på en helt annen måte i Kaukasus enn den gjør i Norge og i Europa generelt). Og når foreldrene hennes blir sendt tilbake, er det i hvert fall ingen grunn til å beholde henne her.
  Det at hun har klart å snike seg til en utdannelse og skrevet en bok, gir henne ingen rett til å bli forskjellsbehandlet og få en oppholdstillatelse her i landet. Jeg er jusstudent og har måttet jobbe hardt for å komme dit jeg er i dag. Tanken på at jeg, som norsk statsborger, har «finansiert» utdannelsen hennes med skattepengene mine gjør meg RASENDE!
  Loven gjelder for alle, og slik er det bare.

  • Svar til Victoria: takk for et godt og konstruktivt innlegg. Men når det gjelder Krekar så bør han uansett sitte i lukket forvaring frem til han kan sendes ut. Det at en mann som er en fare for rikets sikkerhet får gå fritt rundt er skremmende

 • Absolutt enig med deg, Erlend. Bur Krekar inn, og send alle som ikke har et grunnlag for å få innvilget asyl i det Norske Riket UT!

  victoriavibe.blogspot.com

 • Pål Dickinson

  Jeg mener selv jeg har en rimelig grei utviklet rettferdighetssans og i denne saken blir den trigget. Den ville nok også blitt like mye trigget av de sammenlignbare sakene vi ikke hører om, men denne saken kan brukes som et godt eksempel da de faktiske forholdene er forholdsvis godt kjent i det offentlige rom.

  Jeg er enig i at alle som oppholder seg ulovlig i landet, bør sendes ut. Det jeg reagerer på er prosessen som til slutt bestemmer om man kan få lovlig opphold eller ikke. Det har vært mange eksempler fremme i media på at det kan stilles spørsmålstegn ved saksbehandlingen i UDI og UNE. Tolkningen av lover og forskifter har virket hjerteråe, som f.eks. i Navrudsaken som mye av fjoråret opptok mange. Der ble det konkludert fra UNE at det ikke ville være et uforholdsmessig stort inngrep å skille mann og kone, og i praksis også hans sønn, fra hverandre i flere år. Slike uttalelser/avgjørelser får det til å vrenge seg i meg og den nevnte rettferdighetssansen blir sparket i gang.

  Når det gjelder Maria Amelie så kom hun til Norge som mindreårig fordi hennes foreldre hadde tatt avgjørelsen om å flykte fra hjemlandet. Ifølge NRK så flyktet de fra Kaukasus da hun var 12 år og at hun var 16 da de kom til Norge. Dette er avgjørelser i hennes liv som hun selv ikke har hatt noen reell innflytelse på. Dette alene mener jeg er gode argumenter som det burde vært tatt sterkt hensyn til i behandlingen av hennes sak. Hun blir i realiteten straffet for sine foreldres vurderinger og avgjørelser, til tross for at hun har gjort så godt hun kan utav situasjonen.

  I Navrudsaken innså Regjeringen at tolkningen av regelverket ikke fungerte etter helt etter hensikten, og jeg mener de burde fryse avgjørelsen i Marias sak og ettergå rutinene i saksbehandlinger i UDI og UNE og hvordan de tolker de lover og forskrifter de er satt til å forvalte.

 • Anders

  Jeg synes faktisk det er Maria Amelia som blir forskjellsbehandlet i denne saken, men på gal måte. Da mener jeg at hun har oppfylt kriterier for å bli i Norge, mens det dumme avslaget baserer seg på en sak i fortiden der hun ikke har hatt noen innflytelse på avgjørelsen.

  Jeg trodde Fremskrittspartiet stilte spørsmålstegn ved slik idiotisk byråkrati, men dere fremholder innvandringspolitikken som det viktigste. En prinsippsak for dere, men hun er et helt vanlig menneske som deg og meg. Her må vi bruke sunn fornuft!

 • Jan S. Krogh

  Erlend Wiborg – du har tydeligvis overhode ikke satt deg inn i saken til Maria Amalie. Dermed faller argumentasjonen på steingrun…

 • wizaerandir

  @Iver: Det stemmer at Maria Amelie var ansett som et barn da hun kom til Norge, men det tok ikke mer enn et snaut år før hun fylte 18 år og hadde rett på en individuell behandling. Det endelige avslaget på familiens søknad kom i 2004, simpel matematikk tilsier at hun da var 19 år. Samtidig kom også et avslag på hennes søknad.

  Av grunner hun selv kjenner best valgte hun da å vente fem år før hun søker om omgjørelse av søknaden på selvstendig grunnlag. Hun har i disse fem årene valgt å ignorere avslaget på søknaden om opphold, og argumenterer i dag for at hun har tilbragt så lang tid i Norge.

  Det er dermed klart hennes eget valg å oppholde seg ulovlig i Norge, og hun har hele tiden gjort det i visshet om at hun ville bli sendt ut dersom hun ble tatt.

  At hun er en ressursterk person tilsier jo faktisk at hun har store muligheter til å klare seg også i Russland/Kaukasus. Som jeg nevner i min egen vg-blogg, det er jo strengt tatt tilbake til kolonitiden, hvor man tappet ressursene fra fattige land for de rike landenes beste.

 • egzbel

  Det jeg syns er rart er at hun ikke fikk asyl når de visste at hun faktisk bare var en ressurs for landet.

 • Bendik

  – Hvorfor tror dere kriminalitet oppstår?
  Jeg så det var referert til i forhold til grensen Mexico/USA.

  – Skal da et land oppholde seg inne i en boble og la resten av landene slite med egne problemer? (Hva er grensepolitikken?) (Hvorfor finnes det grenser? – Løsere spørsmål)

  – Kunnskap og kommunikasjon er så viktig, så har forståelse for en til grads kvoteintegrering for å få i land det elementære hos innvandrerne, men vet dere hva krig er?
  Og skal man unngå land som f.eks Somalia fordi det er vanskelig? Eller må vi ta oss selv i nakken å studere det norsk-somalske kulturkræsjet nærmere?

  For å få vekk fremmedgjøringen, og utvikle en over lengre tid god plan om hvordan integreringen skal forekomme.

  Det har lenge vært dårlig politikk rundt innvandrere. Det er vel også en av de få sakene frp har gjort som er positivt. Å få det på dagsordenen altså, men dessverre med feil fokus. Så kan ikke gi honnør på det fronten heller.

  Hvis du mener hun ikke skal få bli, og viser til «regelboka» for å forsvare utsagnet vil jeg tro du trenger en klem.

  For min egen del ser jeg på sympati, empati og fornuft som fine ting.

  Lukt på blomstene innemellom.

 • Ove

  Hva enkelte politiske partier mener om dette er en sak, men jeg mener ut fra hva jeg mener, og det er at Norge huser alt for mange kriminelle utlendinger der myndighetene ikke griper inn. At lvene skal virke preventivt og likhet for loven er nå en ting, men jeg mener ei jente som gjør alt for å klare seg og utdanner seg og jobber som det Amalie gjør, bør vi gi henne en jobb og opphold. Så storsinnet synes jeg vi skal være. Det er vel ingen av oss nordmenn som opplever likhet heller. I mitt 60 årige liv har jeg ikke opplevd det. Kast ut de som bedriver narko, ran og drap og annen ufyselighet mot samfunnet vårt. Amalie bør vi ønske velkommen. At FRP og Ap vil ha ho ut er dårlig dømmeevne.

 • Pernille

  Om loven skal være lik for alle lurer jeg veldig på hva søren Mullar Krekar fortsatt gjør i Norge!!!

  • Pernille: Godt sagt, dette er dessverre et godt eksempel på en håpløs innvandringspolitikk der vi kaster ut de som er ordentlige og nyttige for samfunnet, mens vi lar kriminelle innvandrere få bli i landet..

 • Arnt Rune

  Det første jeg tenker når man ser debatten rundt denne utvisningen er at jeg er glad rettsprinsippene ikke settes av folkedemokrati. I tillegg skjønner man raskt hvordan hekseprosessene og lynsjemobber har oppstått med tanke på hvor lett folk lar seg rive med av emosjonelle følelser uten å bruke fornuften og ta seg tid til å sette seg inn i en sak.

  Likhet for loven er et av våre viktigste prinsipper for å forhindre korrupsjon og forskjellsbehandling. Ville du likt at en person som tilfeldigvis er bedre til å snakke for seg, ser bedre ut tilsynelatende oppfører seg bedre skal slippe billigere unna en kriminell handling enn deg? Det er egentlig det man må spørre seg om. Hva om dette gjaldt khat-tyggende 25 år gamle Omar fra Somalia? Ville man da gått i tog?

  Missforstå meg rett, jeg synes det er viktig at folk engasjerer seg og jeg skjønner meget godt at hennes venner og bekjente støtter opp og lager «bråk». Men dette er subjektive meninger og ren egoisme (satt på spissen). Hvis man virkelig ønsker å gjøre noe med dette må man velge inn politikere og få til lovendringer som tillater dette samtidig som de ikke skaper negative følger og åpner for at man ikke lengre er lik for loven.

  Jeg støtter de som ønsker henne lykke til i fremtiden samt oppfordrer henne til å søke jobb her i Norge. Jeg vil tro at dette ikke skulle være noe problem med tanke på hennes berømmelse. Da kan hun søke opphold og arbeidstillatelse. Slik det er nå har hun søkt om asyl basert på flyktningestatus, noe man har motbevist at hun har behov for. Hvis man skulle basere seg på at alle snille, flinke og intelligente personer som vil ha det bedre økonomisk, sosialt og yrkesmessig her til lands skulle få opphold er det sikkert minste noen hundre millioner mennesker som vil kunne stille seg i kø. Asylinstitusjonen er lagd for de svakeste av de svake, som ikke klarer seg selv, som vil dø i hjemlandet sitt.

  Metallian: du er så utrolig unyansert, spyr venstrepropaganda og liberal-hat at det nok kun er deg selv som ikke gjennomskuer det etter første setning du skribler ned. Foreløbig leser jeg ikke noe annet utav det du skriver enn «hater-frp-hater-frp-hater-frp». Men det er jo typisk fra «troende» mennesker. Hele situasjonen er et resultat av venstresidens behov for å kontrollere samt legge til rette for kriminelle. Man høster som man sår.

 • Pingback: Tweets that mention Riktig eller galt å kaste ut en illegal innvandrer? | Erlend Wiborg -- Topsy.com()

 • tommy

  Har hun i det hele tatt betalt skatt i løpet av årene hun har jobbet? Visst ikke, bør hun se til å betale dem inn før hun blir kastet ut!

 • Lotte

  Vet noen hvor foreldrene hennes er? Det er de som har satt henne i denne situasjonen..

 • vera

  ALLE som har ikke lovlig opphold ut fra Norge!

 • Håvard

  Det er greit at hun skal ut idet hun oppholder seg ulovlig i norge, men kan de ikke begynne med å få Krekar ut av norge?? Han er jo en mye alvorligere sak en lille Maria….

 • Per Kåre Stene

  Nå er det vel ikke lenge før Mullah Krekar blir kåret til Årets Normann…. Men han bør vel sendes ut FØR Maria Almelie? Jeg kan heller ikke erindre at Maria har kommet med trusler mot noe av folkene som styrer her (jfr. Mullaen som skal drepe nesten enhver innen politikken).

 • brit welo

  Er lei av «for og imot» i denne saken.Er klinkende klart at lovverket skal fölges.Amelie har värt voksen i mange år og etter mitt skjönn kunne hun forlengst latt väre å spille rollen illegal innvandrer.Hun er etter hva jeg forstår en klok dame, og man kan derfor spörre seg hva hun egentlig önsker å oppnå!!!! Faktisk ingen empati fra min side at hun blir uttransportert når hun selv bevisst har satt seg i situasjonenh. Om lovverket skal endres, ja, se det er en annen sak,man kan ikke stadig lage ad hoc-lösninger,en gjennomgang av forskrifter og ditto lovverk vil sikkert bli justert med jevne mellomrom og bli tilpasset erfaringer ettersom vi lever i en globalisert verden, og ennå ikke har opplevd de store folkevandringer som vi er vel vitende om vil komme.

 • HP

  «Det trengs en debatt». Men svar bare på innlegg som støtter dine synspunkter.

  Sorry Erlend, du skuffer. De mest saklige innleggene her er de du velger å la gå ubesvart.

 • Espen

  Enig med Victoria. Du sier mye av det som debatten fokuserer rundt, og jeg synes det blir helt totalt feil å sammenligne saken med Maria og den med Mullah Krekar. Dette er to helt totalt forskjellige saker som media tydeligvis fyrer opp under for å skape debatt.
  Dessverre er det slik at loven skal være lik for alle (Dessverre fordi noen er tydeligvis i mot at hun sendes ut), noe som også betyr at hun må forlate landet da hun har oppholdt seg ulovlig til lands i lang tid. Dette må hun være såpass voksen til å forstå.
  Når det gjelder Mullah Krekar, som jeg i utgangspunktet synes ikke har noe å gjøre i denne debatten, vil det være urimelig (om ikke umenneskelig) å la en person sitte ubegrenset tid i forvaring i Norge fordi hjemlandet har en dødsdom på ham som nok ikke vil bli slettet med det første.

 • Espen

  Og kommentar til Arnt Rune: Midt i blinken!
  Det vil nok gå helt fint at hun søker arbeidstillatelse i Norge. Det forundrer meg at hun ikke gjør dette, og i stedet skaper oppstyr om å bli sendt ut av landet som en «kriminell».

 • Turid

  Få dama ut, hun har levd og utnyttet det norske samfunnet. Loven skal være lik for alle og hun oppfattes av meg som hun peker nese til oss med boka si og opptreden. Hun sa på TV i går at hun ikke trodde det var demokrati i Norge, men hva gjør hun her da?

 • Barn?

  Til Iver.

  Selv om den juridiske definisjonen av «barn» referer generelt til personer som ikke har nådd myndighetsalder (18 år), brukes betegnelsen barn i andre sammenhenger om mennesker fra de blir født til de når puberteten, og barndom om alderen 0-13 år. Seksuell lavalder er en aldersgrense som et lands lov har satt for når man kan ha seksuell omgang. I Europa er lavalderen mellom 13 og 18 år. I USA er den 18 år i noen stater, og 17 og 16 i andre. Man lager ikke en lov hvor «barn» har lov til å ha seksuell omgang. Hun var nok i god stand til å forstå hva som skjedde når hun kom til Norge. Så bare slutt å kall henne barn… Hun var ikke noe barn når hun kom til Norge!!! Og slutt å skyld på foreldrene. Hun har vært myndig i 7 år og har fått avslag på asylsøknadene for mange år siden. Da er det henne som myndig som må godta at hun ikke får asyl her. Ikke skyld på foreldrene.

 • Min mening er at hun får bli.Hun snakker perfekt norsk,har integrert seg med nordmenn, hun har ikke gjort noe galt, eller kriminellt, så vidt jeg hvet.
  Kast heller ut Mulla Krekar, han kan verken snakke norsk, og i tillegg utgjør han en stor fare for terrormål for norges rike.Nå må de som står ansvarlige for dette uforståelige, som nærmest ser ut til og bli en politisk farse..

 • Axel

  Ha ha ha. Toppen av naivitet er å tro at loven er lik for alle.
  Det er bare å ta en titt på de som styrer og steller vårt land de slipper unna med nesten alt. Ulovlige bygninger,feilrapporteringer, unnlateser etc etc.
  Nei det er en forskjell på Jørgen hattmaker og Kongsalomon.
  De fleste kan vel heller ikke se logikken av å ha Mulla Krekar her som vitterligen har kommet med trusler mot Norge, men vil kaste ut en som har bidratt og vil i fremtiden bidra til et godt norskt samfunn.

  Hele det politiske og byråkratiske system er en parodi.

 • men herregud da

  Så vis jeg snakker bra spansk og kjenner dems samfunn godt og bra så er det nok til og gjøre meg til spansk statsborger ?

  en så smart jente som det der VEIT hun har vært her ulovelig og at dette ikke er lov.
  slutt og synes synd på henne, hu er et voksent menneske som er klar av konsekvensen av sine valg. Du hadde aldri brydd deg om henen vis hun ikke hadde skrivet boken sin. og det er litt feil med tanke på alle andre som prøver å inrette seg men ikke skriver bøker ? bryter du loven bryter du loven. ferdig med det. få henne ut.. og kalle henne årets nordman er også en skam.. det er 1 avis som har kåret henne.. ikke NORGES BEFOLKNING.. så ikke ta det for bokstavt.

 • Monna

  Virker som om dette er en sak der følelsene tar fullstendig overhånd. Hun har søkt asyl, dvs man trenger beskyttelse. De fikk avslag i Finland og avslag i Norge, da forteller det meg at her er det ikke grunnlag for asyl. Arbeidsinnvandring er jo noe helt annet, og ettersom jeg forstår har ikke det vært noe tema i søknadene. Jeg synes det er trist at noen skal få slik oppmerksomhet når de skal sendes ut av landet, mens andre leser vi ikke om engang. Hvor var alle disse som går i demonstrasjonstog nå, da andre mindreårige ble sendt ut av landet? Dessuten forstår jeg heller ikke hvorfor Krekar trekkes inn her, han kan vi dessverre ikke kvitte oss med på nåværende tidspunkt.
  Ser at mange bruker alderen da hun kom hit som et argument, jo da, hun var 16 år den gangen. Men nå er hun jo en kvinne på 25 år. Jeg tenker hun vil klare seg bra. Uansett mener jeg at det må være likhet for loven. Og ja, det er mange kriminelle som sikkert kunne vært kastet ut av landet, men igjen kan det hende de har fått asyl her. Og da kan vi vel ikke bare kaste de ut. Hvis hun får bli nå, tør jeg ikke tenke på hvor mange som må få bli….. Hun er nok ikke den eneste papirløse vi har her i Norge.

 • peter meyer

  «Bon voyage Marie Amelie! Kan ikke endre regelverket bare fordi du har skrevet bok skjønner du. Her er det likhet for loven som gjelder. Vi diskriminerer nemlig ikke her i landet.» (Siggen 2011)

 • Sørensen

  Det ender vel med at de begynner å kaste ut nordmenn også (1 år før pensjonsaldern er nådd) – hvordan? De bare lager en lov som sier det og da kan halve befolkningen spinge rundt og skrike «likhet for loven» hvis du ikke møter ved sjekkinn skranken «kom deg ut».

 • leser

  det er faktisk helt sykt hvor dumme mange av kommentarene er her. mange beskylder Erlend for å være paragrafrytter osv?! lovene må følges, ellers er det ingen vits i å ha dem. Vi kan endre lovene gjennom de prosessene det medbærer, men dagens lover må gjelde i dag og loven er for alle. Skulle ikke jeg mista lappen for 3 år sia i den fotoboksen fordi jeg er en likandes kar ellers? Skal man endre loven må man huske at dette vil gjelde mange flere enn kun den nye rikskjendisen vår.

 • Stig

  Hei Erlend,

  Synes du startet godt. Og selv om jeg ofte er sterkt uenig med deg i innvandringspolitikk, hadde du gode prinsippfaste poeng. Loven er lik for alle.

  Unødvendig å dra inn FrP’s yndlingsbusemann, Krekar, i siste paragraf men. Ble nesten selvmotsigende.

  • Takk for det Stig 🙂

   Krekareksemplet mener jeg er godt iom at det har kommet frem at norske myndigheter har gjort veldig lite for å få til en avtale om retur som tilfredsstiller de krav man har.

Goto Top