Reisebrev fra Thailand – sommeren 2011 – nr. 2

Reisebrev fra Thailand – sommeren 2011 – nr. 2

Cathrine og jeg nyter fortsatt deilig og rolige dager her i Thailand. Dagene består vanligvis av å slappe av ved bassenget, spise god thaimat med god drikke og ikke minst ta en daglig massasje. For noen dager siden kom to hyggelige vennepar fra Moss som bor i Hua-Hin og vi har derfor hatt flere dager i der som kun ligger 20-25 min unna Cha-Am der vi bor. Hua-Hin er en betydelig større by enn Cha-Am og den har også mer luksus å by på noe som selvfølgelig er deilig, men vi trives allikevel best i Cha-Am samme med thaiene.

For noen dager siden ble vi invitert til en buddhistisk husvelsignelse og innvielsesfest av et nytt hus til noen bekjente av oss. Huset ligger like utenfor Pattaya som er en ca. 3 timer lang kjøretur fra Cha-Am. Som vanlig leide vi bil med privatsjåfør noe som er ekstremt rimelig her nede. Hverken Cathrine eller jeg viste helt hva vi gikk til, men vi tenkte at dette kunne være en opplevelse vi aldri får opplevd igjen og takket derfor ja. Huset lå langt inne i skogen i en veldig liten landsby der det kun bor thaier som lever av sine rismarker. Det var nok et veldig fattig område og ingen kunne et eneste kvekk engelsk med unntak av det paret vi kjenner. Paret er veldig velstående og huset var stort og fint og skilte seg tydelig ut i nabolaget, men det var ikke et luksushus i norsk målestokk, men et vanlig fint hus. Det virket som om hele landsbyen var invitert da det var ca. 100 inviterte gjester. Selve husvelsignelsen foregikk ved at at man satt på gulvet i stuen i huset og det var 9 munker som også satt på gulvet. De gjorde flere sermonielle ting som vi ikke forstod så mye av og under nesten hele seansen som varte i ca 1,5 timer nynnet de noe du kan se på videoen vi filmet.

Mot slutten av seansen gikk alle med unntak av munkene ut av rommet, for så å gi litt ris i 9 sølvboller som var til munkene. Skikken er sånn at alle har med litt ris hver, noe Cathrine og jeg selvfølgelig ikke hadde med. Heldigvis fikk vi låne litt ris av noen andre sånn at vi også fikk gitt munkene litt ris. Etter det fikk vi inn med risen til munkene som spiste det og mye annet god thaimat. Alle deltagerne måtte da sitte og se på mens munkene spiste, før han som så ut som sjefsmunken kastet litt vann på alle oss som var der.

Her er munkene mens de spiser

Etter dette ga man gaver til munkene, alt fra såpe til mat og nye munkekapper. Dette er gaver som munkene tar med seg tilbake til templet sitt og gir dermed gavene videre til de som har størst behov for det. Husvelsignelsen ble avsluttet ved at en av munkene gikk opp på en stige ved inngangsdøren og festet noe bladgull over inngangsdøren. Dette er signalet på at huset er velsignet og det hevdes at velsignede hus aldri opplever innbrudd etc. i Thailand.

Her plassere en av munkene gullet over inngangsdøren

Da munkene var ferdig med seremonien sin, fått sine gaver og sagt hadebra satt de seg på lasteplanet og kjørte hjem igjen, evt. til andre oppdrag. På landsbyen i Thailand velsigner alle sine hus når de er nye, noe som også gjelder for biler.

Her drar munkene på lasteplanet

Så fort munkene hadde dratt begynte festen og i god asiatisk tradisjon betyr det karaoke, masse mat og ikke minst ekstremt mye whisky. Som jeg skrev så var store deler av landsbyen med på festen, alt fra naboer, tanter, rektoren på den lokale skolen osv. Til tross for at temperaturen steg til drøye 40 grader danset og sang de i mange timer. Det var som sagt en meget spennende og lærerik opplevelse som Cathrine og jeg er veldig glad for at vi fikk oppleve.

Her er scenen der de spilte karaoke

Nå om noen timer får vi besøk av min bror, hans kone og datter som skal bo i nabohuset her i Cha-Am i ca. 3 uker. Cathrine og jeg drar på søndag videre til Bangkok og vi kommer med flere reisebrev før vi reiser hjem igjen til Norge.

Goto Top