Offentliggjøring av voldtektsmenn?

Offentliggjøring av voldtektsmenn?

Politiet har nå fått tak i en overvåkingsvideo av personen de mener står bak den grove overfallsvoldtekten på Løren i Oslo. Men desverre så har de valgt å sladde ansiktet til personen. Det får meg til å ville dra opp en debatt som Fremskrittspartiet har tatt opp flere ganger som går på om man skal offentliggjøre bilde av grove kriminelle. Personen på overvåkningsvideoen er fortsatt ikke dømt og det er alltid en mulighet at han er uskyldig, men i jakten på å få han pågrepet så mener jeg at politiet bør fjerne sladden så han raskere kan bli pågrepet. Hvis det skulle vise seg at han er uskyldig så får politiet gå tydelig ut med en beklagelse og dermed blir personen renvasket.

Jeg har aldri forstått hvorfor vi i Norge er så flinke tilå beskytte voldtektsmenn og pedofile personer(selvom jeg egentlig ikke vil kalle en pedofil voldtektsmann for en person). I Norge skal vi selvfølgelig ha rettsikkerhet og man skal være uskyldig inntil det motsatte er bevist, men vi må begynne å ta langt større hensyn til offeret. En rask pågripelse er alltid viktig og spesielt når man snakker om voldtektsforbrytere og pedofile som ofte har en stor gjentakelsesfare og hvis en offentligjøring av bilde og navn kan medføre en rask pågripelse støtter jeg det.

I tillegg må jeg si at det er skremmende at de andre partiene fortsatt velger å straffe voldtekt og pedofili såpass lavt. I dag så er gjennomsnittsdommen for voldtekt drøye 2 år, men vanligvis blir ca 1 år gjort betinget sånn at man soner kun drøyt et år for å ha ødelagt en uskyldig person sitt liv.

I 2004 tok en ung mann og voldtok en jente på 7 år, dommen han fikk var 240 timers samfunnstjeneste, dette er kvalmt og et hån mot offeret og hennes familie.  Det er derfor på tide med langt strengere straffer, fjerning av kvantumsrabatten som gjør at jo flere du voldtar jo lavere straff får du pr voldtekt.

Hva synes du om saken? Bør vi offentliggjøre bilder av voldtektsmenn og pedofile hvis det kan redusere faren for nye overgrep? Hva bør være riktig straffenivå?

 • tomas

  Hva er egentlig vi oppnår med å offentliggjøre bilder av voldtektsmenn (og kvinner) og pedofile.? Respekt til offeret? Overhodet ikke. Tror ikke gjerningsmannen bilde og internetts mulighet til å anonymt debattere saken vil gjøre det bedre for offeret.

  Og hva med personen når han/hun er ferdig med å sone. Bildet ligger der ute til alles beskuelse. Hvordan skal en person som har betalt sin gjeld til samfunnet og gått igjenom rehabilitering komme seg positivt ut av dette når absolutt alle mennesker som han eller hun møter har en dømmende kraft over personen.

  La oss heller ikke snakke om vi endrer rettsvesenets rolle til å være en dømmende og rehabiliterende instans og gi den til alle mennesker i dette land.

  Pedofili og voldtekt er forbrytelser som er grove, men det gir ikke staten rett til å begå overgrep mot dem igjen

  Jeg er en FrP velger og en FpU aktiv ungdom, men det er disse populistiske utsagnene som får meg til å gremmes.

  Hadde Fritz saken levd i dag, ville denne mannen blitt hengt ut av aviser og internett med din støtte. Fritz Moen døde som en skyldig mann og staten begikk det groveste overgrepet mot en norsk statsborger i nyere tid. Hvorfor henger vi ikke ut de som behandlet saken?

  Ingen andre enn rettsvesenet skal dømme et menneske, ikke du og ikke eg!

 • Jonas

  Ansiktet var ikke sladdet igår. Det er vel blitt sladdet siden de har fått inn noen navn som det står i artikkelen. Han er jo ikke for voldtektsmann å regne før han er dømt. Vil du at han folk selv skal felle sin egen dom på grunnlag av det de leser i avisen før en eventuell rettsak?

 • Daniel

  Ja: straff for voldtekt og pedofilske overgrep er helt latterlige i Norge.
  Nei: Selvfølgelig skal man skal ikke offentliggjøre ansiktet til MULIG mistenkte til offentligheten.

 • Christian

  Sier bare at, blir kjæresten min voldtatt. Eller om en annen som står meg nær blir det. Kommer jeg til å henge han etter bilen, med tau over hodet. Skulle slepet han rundt!

  Purken og rettsystemet i Norge er så dårlig at jeg ville gjort alt for å straffe personen/personene! Skulle fjerna han fra overflaten og lagt han i jorda, for å si det sånn!

 • J

  Christian. Er nok derfor dem sensurerer for di vet at di (politiet) er ubrukelig trege til å gjøre noe som helst. Så for å stoppe deg i å ta loven i egne hender så sladder dem.

  Også kan det være feil, at dette er en annen person. Ikke gjerningsmann. Så da hadde du slept en uskyldig mann gjennom gatene.

  Men hvem som helst som begår en voldtekt, er så syk i hodet at han aldri skulle fått sett dagslys igjen. Bare å innføre dødsstraff.

 • inorge

  Thomas, en oppnår raskere behandlingstid der en kan sette den skyldige bak lås! Dvs, dennne personen får dermed ingen mulighet til å ødelegge andre menneskers liv.

  At det ikke hjelper offeret, hva vet du om det? Offeret får komme seg videre i livet ved å vite at den skyldige er blitt dømt!

  Jeg personlig synes det er bedre om noen uskyldige blir tatt inn på teppet og klarert fra saken enn om at en skyldig skal vernes og behandles med silkehansker! Det er nettopp pga dette siste at Norge er et møkkaland i forhold til rettsvesenet!

 • Jonatan

  Innføring av digital gapestokk er samfunnsnyttig og prevantivt! Kriminelle har for mange rettigheter…

 • AM

  Det er ikke politiet som har ønsket at ansiktet skal skjules, det er avisene selv som tar det valget. Det bør vises ansikt slik at man kan stoppe voldsutøvere, og skulle mannen på bildet være uskyldig så taper han uansett ikke noe på det. Faren for at han kan gjøre det igjen er stor – så derfor skulle jeg ønske avisene IKKE sladdet bilder og video – for så å kunne enten sjekke han ut av saken eller få stoppet han.

 • tomas

  Debatten her har likhetstrekk med debatten om DLD.

  Jeg mener at aldri skal en enkeltsperson rettigheter (kriminell eller ei) gå til side for felleskapets gode.

  Gapestokk, digital eller ei fører til ikke noe positivt. Skal norge ha et samfunn som baserer seg på rettferdighet eller hevn?

  En offentliggjøring av personer vil ikke få ned overgrepstatestikken, den i beste fall fjerne overgriperen til å være en privatperson til å bli staten.

 • =)

  Jeg ville i allefall IKKE likt å vite at jeg kunne sett ansiktet til min overgriper rundt omkring overalt… Hadde ikke hjulpet meg med å komme over det, mulig at jeg hadde brukt enda lenger tid på å komme over det tror jeg…

  Hva angår straffen her i Norge så er det rett og slett bare latterlig! Og i mine øyne ikke engang verdt å anmelde ikke for min egen del i allefall.. De fleste sånne saker blir jo for det meste henlagt, og i de tilfellene noe når frem til rettsak tar jo den som regel lenger tid enn hva selve fengselsstraffen blir.

  Så nei til og offentliggjøre ansikter på nett, greit nok for etterlysning hvis man ikke har noe annet å gå etter.. Og ja til MYE lenger straffer, lenger straff kunne det vel i grunn vært på de fleste kriminelle handlinger…

  • Bra at dette skaper engasjement, for det er en viktig sak. Er enig med tomas i at man ikke skal kompromisse når det gjelder enkeltindividenes rettigheter jeg er derfor en sterk motstander av dld. Men jeg regner med at du tomas også er tilhenger av at kriminelle personer skal få straff og samfunnet beskyttelse mot folk som bedriver kriminalitet. Vi må da få folk pågrepet og i Norge så er straffeprosesser åpne, det vil si at alle kan dra og følge en rettsak og dermed få med seg navnet på personen som er tiltalt, uavhengig om personen blir dømt eller ikke.

   Når politiet er på jakt etter forbrytere som de er redde for kan begå alvorlig ny kriminalitet så er det viktig at de blir pågrepet raskest mulig for så å få en rettferdig rettsak. Derfor tror jeg alle er tilhengere av at politiet skal gå ut med navn og bilde i alvorlige saker, men spørsmålet er hvor raskt skal politiet gå ut med navn og bilde på personen de mistenker? Jeg mener at så fort det er fare for nye pedofile handlinger, vold eller voldtekt så skal man gjøre det. Men hvis personen blir frikjent så skal selvfølgelig dette også offentligjres tydelig. I dagens samfunn med raskt oppdatert informasjon vil personer som feilaktig blir mistenkt raskt kunne frikjennes også i media etc.

 • Kjartan Bru

  Svin som har utført slike avskyelige handlinger fortjener å bli offentlig uthengt. Men vi må huske på at folk er blitt dømt og henrettet på grunn av falske bevis, polititabber og bevis som senere viser seg å være feil. Urett som dette tilsier vell at ingen bør henges ut offentlig. Mye, mye lengre straffer med rehabeletering er vell noe disse personene trenger. Gjentaes forbrytelsen så må de ikke slippe ut i samfunnet mer. Fremleggelse av vandelsattest ved alle nyansettelser bør være obligatorisk. Bare dette kan virke preventivt vil jeg tro.
  Slik kriminaliteten har utviklet seg i Norge så MÅ politibudsjettet dobles og synlig politi i gatene døgnet rundt.

 • finn david dahl

  Vikonstaterer, at voldtektspersoner og
  vinningsforbrytere, ranspersoner osv blir
  av vårt rettsvesen tatt i forsvar, under henvisning til personers rettsikkerhet.
  Ofrene må tåle belastningen med å bevise at de er ofre for begåtte ugjerninger osv. I mange situasjoner, må ofrene belage seg på store økonomiske og stressende belastninger, for å få ført sin sak ,slik at de kriminelle blir ansvarlig gjordt for sine handlinger. Med andre ord. Når rettsystemet vårt er i den grad så byråkratisk til fordel for overgriperne. Da vil vi ha slike situasjoner gående i det uendelige. Vi må få snudd på flisa, ved at oferet blir i varetatt som et offer av en overgriper og derved oppnår rettssikkerhet i det minste på linje med det overgriperen oppnår. Dette er meget vanskelig å få gjenomført , slik rettsystemet blir praktisert i dag.

 • Det er mange måter å komme rundt dette på, som de bruker i mange andre vestlige land. F.eks, her i AUS:

  – Om du fra før av har blitt dømt, så har de ingen problemer med å vise ansiktet. Om du voldtar ei 7 år gammel jente og blir dømt så havner trynet ditt i mediene. Men det kommer ikke til å bli husket når du kommer ut om 7 år og det er ikke uvanlig å bytte navn. De nærmeste til den kriminelle vil uansett vite om gjerningene dine (og det burde de!).

  – I saker hvor det enda bare er mistenkte, så har ikke media lov til å legge frem saken på en måte som faktisk påpeker den mistenkte som mistenkt. Den mistenkte blir alltid fremstilt som en «person politiet er interessert i da personen kan sitte på viktig informasjon».

  Jeg vil påstå det er nesten like ydmykende for en kriminell at alle du har vokst opp med vet du er en voldtekstmann som noen år i buret er. Mange sier jo bare at de har vært utenlands.

  Konklusjon: You do the crime,you do the time.

Goto Top