Hvorfor jeg meldte meg inn i MIFF

Hvorfor jeg meldte meg inn i MIFF

Hvorfor jeg meldte meg inn i MIFF

Det at Norge har en konform rikspresse som i stor grad jakter i flokk og har et mål om å opptre politisk korrekte er kjent. Dette har til tider ført til at det er mange stemmer som ikke slipper frem i det norske ordskiftet, noe som er uheldig for demokratiet ved at mange menneskers synspunkter ikke kommer frem i lyset. For noen dager siden valgte jeg å melde meg inn i organisasjonen «Med Israel for Fred»(MIFF) da jeg synes de er en viktig stemme i den politiske debatten for å få frem Israelske stemmer og synspunkter på en uhyre komplisert konflikt.

Jeg har i mange år vært klar på at midtøstens eneste demokrati og rettstat, Israel, må ha rett til å forsvare seg. Israel er en minimal stat i areal og er faktisk ikke større enn Hedmark fylke. Størrelsen på Israel utgjør ca 0,2% av arealet til de arabiske landene, og jeg synes det ikke er urimelig at jødene skal få ha sitt eget land på 0,2% av arealet. Israel har fra dag én blitt angrepet av sine naboland som i all hovedsak ønsker å utslette Israel og mange ønsker også en total utsletting av jødene. Jeg tror det er viktig å tenke på at Israels naboer bla. består av følgende land: Saudi Arabia, Syria, Iran, Libya, Sudan, Eritrea, og Yemen. Jeg tror vi alle kan være enige at enkelte ting kjennetegner disse statene og det er mangel på demokrati, ytringsfrihet, religionsfrihet, rettsikkerhet, likestilling og andre helt grunnleggende rettigheter. Det er derfor imponerende at Israel har klart å skape et demokratisk land der alle, uavhengig religion, synspunkter og etnisitet har rettsikkerhet, demokrati og velstand.

RETTSTAT

Konflikten i Israel er meget komplisert og jeg tror ikke Israel har rett i alt de gjør, og ja, jeg tror de begår feil den dag i dag. Jeg tror(vet) også at det finnes rasister, ekstremister, drittsekker og andre tullinger i Israel som har et forferdelig menneskesyn. Dette gjelder ikke bare i Israel, i Norge har vi også rasister, ekstremister og drittsekker. Dette er noe vi har i alle land og blant alle folkegrupper. Fordelen er at man i Norge, Israel og resten av den moderne verden kan bli dømt hvis man begår overgrep, trakasserer eller begår andre kriminelle handlinger. I Israels naboland har de ikke en rettstat, men domstoler i stor grad styrt på den ekstreme islamistiske Sharia og etter hvem som er likt/mislikt av makthaverne.

ISRAEL HAR VÆRT UNDER ANGREP OVER LANG TID

Før den siste konflikten i Gaza startet opp igjen har Hamas og andre islamistiske terrororgansiasjoner skutt opp mot 4000 raketter inn mot Israel. Ikke mot militære mål, men helt tilfeldig oppskytning. Heldigvis har Israel et godt rakettforsvar som har stoppet mange av rakettene, men ikke alle. Dette hørte vi fint lite om i Norge da norske journalister ikke så nyhetsverdien i at et demokratisk land ble angrepet på denne måten. Jeg er sikker på at om Sverige hadde gjort dette mot Norge ville vi reagert kraftig og vi ville prøvd å fått en stopper for rakettoppskytningen. Til slutt måtte Israel delta i enda en forsvarskrig for å få stopper rakettene og stoppe tunneler som ble brukt til smugling av våpen, men også til smugling av islamistiske terrorister inn i Israel. Det er denne krigen som innbyggerne i Gaza og Israel nå lider under.

FORFERDELIGE LIDELSER

I likhet med de fleste andre så reagerer jeg med sinne, sorg og vantro når vi ser lidelsene denne krigen og andre kriger påfører sivile og spesielt barn. Det er derfor jeg tror de aller fleste av oss virkelig håper og forventer en så rask avslutning som mulig og også drømmer om en varig fredsavtale. Det er vel dokumentert at Hamas ønsker store sivile tap for å styrke sin posisjon opp mot Israel. Hamas bruker helt kynisk barnehager, skoler og sykehus som rakettutskytingsramper, våpenlager og hovedkvarter for Hamas sin ledelse. Dette er en grotesk og utrolig feigt som medfører enda større sivile tap. Norsk media hevder også at Israel er overdrevne brutale i sin forsvarskrig og dette bildet har fått festet seg gjennom at Sissel Wold f.eks. hevdet i beste sendetid at Israelske soldater skyter på alt som beveger på seg, noe som selvfølgelig er tilbakebevist som en ren løgn. Hun har delvis beklaget denne og andre uttalelser, men da i minimale tidsskrifter i Norge. Hun har så langt jeg kan se ikke beklaget disse løgnaktige og grove påstandene i beste sendetid på NRK der hun først fremførte disse påstandene.

HOLDER EN HØYERE STANDARD 

Det er meget viktig at enhver krig granskes grundig i etterkant for å se om det ble begått noen krigsforbrytelser og om man kunne ha avverget eller avsluttet krigen tidligere. Etter krigen i Gaza i 2009 gjorde seniorforsker Cecilie Hellestveit fra Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo dette. Hun konkluderte med at Israel holdt en høyere standard på sin krigføring enn hva som er vanlig. For det er også sånn at når Norge deltok i krigen i Afghanistan, Libya osv. så døde dessverre sivile, også barn. Men selv om Israel holder en høyere standard, så skal man allikevel følge de med argusøyne, på lik linje med det vi burde gjort ovenfor Hamas, USA, Frankrike, Norge og alle andre som deltar i kriger.

VRIDDE JOURNALISTER

Det at Norsk media er særdeles vridde i denne saken og fremstiller konflikten som enkel, Israel er brutal og slemme, Hamas er mer eller mindre uskyldige og lider etter angrep og okkupasjon. Hvis man leser aviser eller ser på TV i de fleste andre vestlige land får man frem en langt mer nyansert virkelighet. Jeg kan f.eks. ikke se at norske medier nevneverdig har informert befolkningen om:

– At Hamas sine ledere avholder møter og bruker det kjente Shifasykehuset som hovedkontor

– At Hamas gjennom mange år har skutt jevnlig raketter inn mot Israel

– At Hamas har som mål å utslette Israel

– At Hamas nektet sine innbyggere å delta i valget i 2012

– At Hamas dreper de som motsier dem og deres politiske motstandere

– At Hamas dreper og forfølger folk med andre religioner enn islam

– At Hamas er en så ekstrem terrororganisasjon at selv Egypt gjør det de kan for å bekjempe dem

– At Gaza ikke er okkupert da Israel tvangsflyttet de Israelerne som bodde der og trakk seg helt ut av Gaza i 2005. De har en meget streng grensekontroll mot Gazastripen på lik linje med hva Egypt har. Jeg tror også Norge ville hatt en meget streng grensekontroll hvis Hamas styrte et område som grenset mot Norge.

Sånn kunne jeg fortsatt og jeg kunne også kommet med flere eksempler på direkte feil og løgn i norsk presse.

Denne konflikten er uhyre vanskelig og jeg tror ingen sitter med den endelige fasiten på konflikten. Jeg er derfor opptatt av at alle stemmer og synspunkter må frem i lyset sånn at vi alle kan bli mer opplyst på hva, hvorfor og hvordan ting skjer. Dette nekter dessverre norsk media oss muligheten til. MIFF er en organisasjon som har som mål å opplyse om hvordan Israelerne tenker, hva som diskuteres i Israel osv. Dette er viktig for å kunne forstå konflikten og gjøre at vi får et mer helhetlig bilde enn kun den særdeles vridde vinklingen norsk presse gir oss.

Det at MIFF og andre har påpekt feil og mangler ved journalistikken til norske journalister har provosert de betydelig. Det gikk så langt at TV2 sin Fredrik Græsvik,  som lever av ytringsfrihet, ønsket å nekte de som kritiserte hans journalistikk ytringsfrihet. På twitter skrev han om MIFF:

«De bør ikke få slippe til i det offentlige rom for å drive sin hatefulle hetskampanje»

Det var da jeg valgte å gå til det skrittet jeg har vurdert lenge, å melde meg inn i MIFF for å støtte de i kampen for en mer balansert mediedekning av en uhyre vanskelig konflikt.

TILBAKEMELDING PÅ MIN INNMELDING

Dette har skapt mye debatt og rundt 600 henvendelser på to døgn der jeg har fått alt fra kritikk, ros, hets, delvis trusler og latterliggjøring. Her er et utdrag fra noen av henvendelsene jeg har fått da jeg har valgt å være åpen om at jeg mener det er behov for en mer nyansert og rettferdig vinkling på en forferdelig konflikt:

» Brenn i hælvete»

«Jævla jødesvin»

» Skitne hund»

» Du har barneblod på hendene»

» Håper du en dag vil lide på samme måte som de palestinske barna du ønsker drept og torturert»

» Du er en sinnsyk person som er farlig»

» Du er en fanatisk kristenfundamentalist på lik linje med ABB»

Sånn kunne jeg har fortsatt, men jeg mener dette viser tydelig at debattklimaet vi har i Norge er meget svart/hvitt og at norske journalister i stedet for å kun gå i skyttergraven burde ta en grundig evaluering av sin journalistikk og se om den er styrt av følelser og personlig politisk overbevisning og ikke av objektiv journalistikk der de graver grundig for å finne bakgrunnen for konflikten, holdningene internt, hva som skal til for å skape fred, stemmer virkelig det som Hamas eller Israel forteller de osv.

Er det en ting menneskeheten skylder alle de som lider på Israelsk og «palestinsk» side så er det at sannheten kommer frem, at begge siders synspunkter kommer frem og at fokus må være på hva som kan skape varig fred. Da må man ta innover seg at Israel selvfølgelig må ha lov til å forsvare seg, spesielt med tanke på de nabolandene de har som også ønsker å få fokus på Israel sånn at deres egen halshugginger, omskjæringer, drap, kriger og andre forferdelige hendelser ikke får fokus.

Et siste paradoks som også forklarer mye, hadde jeg meldt meg inn i Palestinakomiteen som mange politikere på venstresiden har gjort hadde ikke dette skapt en linje i noen avis, men når man melder seg inn i «Med Israel For Fred» så skaper det ramaskrik, hets og latterliggjøring.

 • Alf Haga

  Først av alt, gratulerer med et merkverdig grunnlag for å melde seg inn i en interesseorganisasjon.

  Har det forresten skapt mer «furore» enn at det er omtalt i din egen lokalavis i Østfold?

  Dernest, hadde du meldt deg inn i Palestinakomiteen, så kan jeg vedde en god flaske whisky på at det absolutt hadde skapt overskrifter i norske aviser. Og det skjønner selvsagt også du at det ville gjort, Erlend.

  At du med all sannsynlighet også måtte starte å lete etter en sivil jobb i 2017, er også rimelig sikkert..

  • erlendwiborg

   Det har skapt en god del støy ja. Har fått rundt 700 henvendelser fra folk, diverse medier både lokale, regionale og nasjonale har laget saker om dette ja. Jeg tror ikke at det hadde skapt lignende bølger hvis jeg hadde meldt meg inn i Palestinakomiteen nei.

   Om jeg må skaffe meg en sivil jobb eller ikke i 2017 avhengig av hva jeg selv ønsker, men viktigst av alt, hva velgerne ønsker. Ut fra hva du har skrevet gjennom lang tid så mistenker jeg at du aldri har ønsket meg eller FrP i politikken. Men heldigvis er demokratiet sånn at velgerne bestemmer og ikke deg alene 🙂

 • Cato Berggrav Tansøy

  En meget god oppsummering! Har selv aldri hatt noe forhold til staten Israel, men det er ganske åpenbart hvordan norske medier foretrekker å fremme kun den ene siden i konflikten.

  Selv vil jeg aldri kunne godta voldsbruk mot uskyldige sivile, men slik situasjonen nå fremstår virker det som at det er Palistinerne selv, ledet av den «lovlig valgte»(?) grupperingen Hamaz som fremprovoserer volden.

  Merkelig nok er det ytterst få som snakker om de mengder av våpen funnet i skoler og sykehus.

  Det er jo ikke politisk korrekt i meidekretser eller på øvrig ytre venstefløy der brorparten av norske jounalister har sitt politiske fotfeste.

  Lurer på hvor lenge den skjeve dekningen får fortsette?

 • Arve

  Det er kanskje en grunn til at det skaper ramaskrik, hets og latterliggjøring når man melder seg inn i MIFF!
  Virkeligheten og sannheten er litt mer omfattende enn de forestiller seg.
  Se pressekonferansen som Mats Gilbert hadde når han kom til Norge.
  http://www.tv2.no/2014/07/30/nyheter/gaza/5858036

  • Bottom_Buzzer

   Ja, han er en dyktig lege, og jeg håper at han har reddet mange liv og lindret mye smerte. På den andre siden er han en utrolig enspora politisk aktivist, helt blottet for evne eller vilje til å se den andre sidens behov.

   – Hadde Sverige bombet Norge fordi Siv Jensen er finansminister, ville jeg forsvart henne med mitt liv.

   Det er typisk Gilbert å underslå bølger av selvmordsbombere, 15 000 raketter, tunneler under grensen osv.

 • Pingback: Stortingsrepresentant forklarer hvorfor han meldte seg inn i - MIFF()

 • Jon Faller

  Det er den mest rasistiske, kunnskapsløse, historieløse, perspektivløse og moralsk motbydelige virkelighetsbeskrivelsen jeg har lest på lenge. Og jeg har drøftet verdifilosofi og religionskritikk i over 30 år. Tror jeg må tilbake til et et par år gammelt manifest for å finne noe lignende. Har du forstått så lite av hva MIFF driver med, så er det grunn til å være bekymret over din politiske rolle.
  Ellers: å skape en balansert fremstilling av noe som ikke er balansert er dypt umoralsk etter all rasjonell etikk.

  • Bottom_Buzzer

   Hva var rasistisk, og hvorfor?

   Hva var kunnskapsløst, og hvorfor?

   Hva var historieløst, og hvorfor?

   Hva var perspektivløst, og hvorfor?

   Hva var moralsk motbydelig, og hvorfor?

   Innlegget ditt er klassisk hersketeknikk, hvor du ikke har et eneste argument, men istedet løfter deg selv som moralsk og intellektuelt overlegen. Det er temmelig umoralsk.

   • Jon Faller

    Jeg har som sykepleier spes adm med særlig fokus på psykiatri drøftet verdifilosofi, (medisinsk) etikk og religionskritikk i over 30 år. Jeg skal ikke skrive den boka du ber om her. Det betyr ikke at jeg kan gi uttrykk for konklusjonene i min reaksjon på Wiborgs innlegg.
    Ellers: det er høflig å debattere under eget navn.

    • Bottom_Buzzer

     Jaja, det kan du jo, men du hadde ikke noe argument. Du sa bare din mening om den andre debattanten, uten å grunngi hvorfor du mener det. Det er uhøflig, og det er normalt ikke tillatt å diskutere person i nettdebatter.

     Jeg velger å være anonym fordi jeg har opplevd både trusler og attentatforsøk i forbindelse med Muhammed-karikaturene da det spetaklet raste som verst. Og jeg har hverken ekstreme meninger, eller er uhøflig mot folk. Jeg har vært antirasist siden 70-tallet. Jeg har derimot barn som går på skole hvor 80% er innvandrere, så jeg tør av den grunn ikke kritiser ekstremister under fult navn. Det kan gå ut over barna.

     Jeg synes det er et demokratisk problem at man i mange av debattene ikke lenger kan være anonym, for det betyr at mange ikke kan ytre seg mot de som har ekstreme meninger. Det betyr også at undertrykte kvinner ikke kan ytre seg. Det betyr at mange homofile ikke kan ytre seg, osv.

     • Jon Faller

      Som sagt; argumentene som underbygger disse konklusjonene ville bli alt for omfattende å ta her. Men at jeg ikke kan skrive den boka her betyr selvsagt ikke at argumentene ikke fins.
      Videre; Nei, jeg har ikke sagt et ord om personen Wiborg. Jeg har aldri møtt ham. Min kritikk er rettet mot han ytringer – dvs innhold og holdninger i den virkelighetsbeskrivelsen han leverer, og at hans politikerrolle bekymrer med tanke på hvordan han forstår MIFFs virksomhet. Personen Wiborg aner jeg ingenting om.

   • erlendwiborg

    Du får komme med konkrete eksempler eller motargumenter da

 • mogasu

  Hvordan mener du man skal fremstille det balansert at over 250 barn har blitt sprengt i fillebiter av israelske granater? Hvordan mener du man skal fremstille det balansert at Gaza har levd under blokkade og beleiring i snart 10 år? Hvordan skal man fremstille det balansert at sykehus og FN-skoler bombes av IDF?

  Hvis du mener det er «politisk korrekt» å synes at de ovenfornevnte tingene er uakseptable så må jeg si det er skremmende at du er folkevalgt.

  Ja, det har dessverre blitt drept israelske sivile også. Og to er to for mange. De er like uskyldige som palestinerne. Men det ville grenset til det moralsk forkastelige og totalt usmakelige om man skulle fokusert 50/50 på de to sidene.

  Det som virkelig overrasker meg er at MIFF og Israel ikke forstår at de får flere fiender for hver bombe som treffer Gaza.. Dette er en situasjon man ikke kan bombe seg ut av. Det burde oppta både deg og MIFF i vesentlig større grad enn det later til å gjøre.

  • Bottom_Buzzer

   Totalt sett har Israel mistet rundt 30 000 liv i denne konflikten, hvilket er over dobbelt så mange som palestinerne har mistet. Det er Israels perspektiv på tapstall, og de begynner naturlig nok ikke tellingen etter de ble istand til å beskytte befolkningen ved hjelp av militærmakt, barrierer, automatisk rakettalarm, tilfluktsrom og Iron Dome. Selvmordsbombere og raketter er ikke effektivt lenger, og nå har Hamas en ny strategi. De har laget mange titalls angrepstunneler under grensen til Israel, og disse har de brukt mange år på å grave. Israel sitter ikke å venter på at Hamas skal få kapasitet til å sende hundrevis av militante på en gang inn i landet. Tunnelene har forøvrig kostet flere palestinske barn livet, enn denne krigen med Israel. Det kan du lese om her:

   http://www.palestine-studies.org/journals.aspx?id=11424&jid=1&href=fulltext

   Dette er ikke et forsvar av Israels bosettingspolitikk, overdreven maktbruk eller noe annet negativt de måtte gjøre, men jeg mener Hamas har hovedansvaret for at dette rammer befolkningen på Gazastripen, helt uavhengig av rettferdighet eller urettferdighet, og helt uavhengig av styrkeforhold. Mange arabiske ledere, inkludert Mahmoud Abbas spør hvorfor Hamas utsetter palestinerne for dette, mens norsk presse utelukkende spør hvorfor Israel utsetter palestinerne for dette. Legg bare merke til at protestene i den arabiske verden har uteblitt, for det er mange som mener Hamas er ansvarlig.

   Israelske styresmakter har hovedansvar for sin befolkning, og palestinske styresmakter har hovedansvar for sin befolkning. Enhver styresmakt har først og fremst ansvar for sine egne. Barn dør fordi Hamas skyter ene veien, og Israel skyter andre veien. Israel gjør veldig mye for å beskytte sin befolkning, og kanskje alt for mye, men de har redusert tapene på sin side ved hjelp av militærmakt, barrière, tilfluktsrom, Iron Dome og annet, samt at de har byttet land mot fred noen ganger. Mange i den arabiske verden ser dette, og mange håner Hamas for å laget tunneler og tilfluktsrom til seg selv, mens de lar befolkningen lide over hodet på dem.

   Det er nemlig to måter å beskytte sin befolkning på. Den ene er å gripe til våpen, og den andre er å legge ned våpen. Det har med styrkeforhold å gjøre. Da Oslo sto ovenfor den tyske overmakten på begynnelsen av krigen, ble f.eks Oslo erklært en åpen by for å skåne befolkningen for beskytning og andre militære virkemidler. Da Berlin sto i samme situasjon på slutten av krigen, krevde derimot styresmakten at befolkningen skulle ofre seg for byen, føreren og det tredje riket.

   Hamas har dessverre, men ikke overraskende, valgt samme strategi som Berlin, og grunnen er heller ikke ulik, nemlig drømmen om Kalifatet og utstrakt muslimsk herredømme. Alt Hamas gjør, enten det er selvmordsbombere, raketter eller tunneler inn til Israel, er jo totalt meningsløst militært sett. Så hvorfor gjør de det? Hvorfor bruker de så utrolig mye energi og ressurser på militært meningsløse handlinger som aldri skaffer tilveie så mye som en bøtte palestinsk jord, men kun lidelser til befolkningen?

   Sheik Yassin sa for 10-12 år siden at de har et perspektiv på 50 år på å ta Gazastripen, Vestbredden og Israel, for å ha en plattform for videre ekspansjon. At det betyr 50 nye år med lidelser for palestinerne, virket ikke å være noe problem. Det var derimot befolkningens plikt og glede å ofre seg for å nå dette målet. Hamas har aldri kjempet for en palestinsk stat.

   Det er bare et problem med denne langsiktige strategien, og det er at mette og fornøyde folk ikke er villig til å kjempe for en høyst usikker religiøs visjon som ligger 50 år fram i tid. Derfor sørger Hamas for at befolkningen lider. De er helt avhengige av det for å nå sine mål. Og derfor tillater Hamas seg slikt som å skyte raketter fra tettbebygde områder, istedet for fra jordbruksland som faktisk utgjør store deler av Gazastripen.De gjør det for at befolkningen skal rammes av Israelsk motild.

   Av de bortimot 15 000 drepte barna i Syria, var 6-800 palestinske barn, men de var det ikke mange som brydde seg om. De drepte barna i Syria fikk ironisk nok ikke oppmerksomhet før de ble spammet ut på nettet som drepte barn fra Gaza. Til og med Vibeke Løkkeberg som burde vite bedre, postet flere bilder fra Syria og Irak.

   Jeg er ikke veldig begeistret for organisasjoner som MIFF, Palestinakomiteen og andre som stort sett bare klarer å se konflikten fra den ene siden, men i Norge viser den totale mangelen på mediedekning av Hamas, at MIFF dessverre er nødvendig.

 • Cecilie Janz

  Takk for at du er et lyspunkt i et naivt, blindt, og ignorerende land. Synes det er tungt å se hvordan folk mangler kunnskap og suger til seg det forvrengte bildet media gir. Hvordan kan alle disse nordmenn støtte TERRORORGANISASJONEN Hamas? Som setter Israel i en umulig situation ved å fremprovosere krig og bruke alle sivile som gisler for å oppnå store sivile tap! Skal Israel virkelig bare legge seg ned og bli massakrert og utslettet?! Hjertet mitt gråter.

 • togg

  Erlend Wiborg! Regner med du kjenner MIFF godt og satt deg grundig inn i organisasjonen før du som stortingsrepresentant valgte å melde deg inn. Du har bl.a fått med deg dette forsøket på dokumentforfalskning på kjøpet i din CV. Eller mener kanskje dette er «humor» og metoder som er «innenfor,» og som må tåles. http://www.nrk.no/norge/falskt-halvorsen-brev-fra-miff-1.11077385

  • togg

   Ingen svar. Da må vi forstå det slik at Erlend Wiborg mener at dokumentforfalskning er en viktig del av det å fremme Israels syn.

   • Leikny Strømme

    Dokumentforfalsking er det åpenbart ikke forsøk på. Såpass må folk skjønne. Dokumentforfalsking ville vært svært alvorlig. Men det er et forsøk på ironi el.l – en måte å få opp øynene til folk. Ikke mye å hisse seg opp over. Og svært frekt å trekke en slik slutning om Wiborg som du gjør.

  • erlendwiborg

   Dette har jeg svart på diverse ganger på flere sosiale medier. Det at noen prøver seg på en uskyldig spøk om at man ikke kan bruke Google i Norge pga. at teknologien er fra Israel og at alle ikke forstår at det var en spøk tar jeg med lave skuldre. Har du aldri hatt en spøk som ikke slo ann hos alle?

 • BalleFranz

  «Størrelsen på Israel utgjør ca 0,2% av arealet til de arabiske landene, og jeg synes det ikke er urimelig at jødene skal få ha sitt eget land på 0,2% av arealet.» Hvor mange prosent er det rimelig at palestinerne får?

  • togg

   Nå er det vel ikke så mange nordmenn som har gitt uttrykk for at Israel ikke skal bestå.

Goto Top