Fornuftig å bygge veier i Tyskland, men ikke i Norge

Fornuftig å bygge veier i Tyskland, men ikke i Norge

Flere medier kunne i dag melde at norske oljepenger går til å bygge veier i Tyskland. Tyskland har totalt lånt 61 milliarder kroner til kun 1,8% i rente. Når vi vet at når man bygger norske veier har man en selvpålagt regel som sier at norske veiprosjekter må ha en rentebinding på hele 6,5%. Dette viser at systemet er håpløst da det vanskelig kan forklares at det er fornuftig at våre oljepenger går til å bygge veier i Tyskland til en meget lav rente samtidig som norske veier må finansieres ved lån alle andre steder enn av oljefondet og til en betydelig høyere rente.

Sunn fornuft tilsier selvfølgelig at vi i Norge kunne brukt noe av vår oljerikdom til å bygge veier som kunne ført til bedre rammevilkår for næringslivet og privatpersoner i tillegg til at nye og rette veier er langt mer miljøvennlig enn gamle, svingete og købelastede veier. Det er ikke sånn at hvis vi investerer i veier så blir verdiene borte for fremtidige generasjoner. For hvis vi bygger ut det norske veinettet vil fremtidige generasjoner og næringsliv overta en infrastruktur i god og effektiv stand og ikke som i dag når vedlikeholdsetterslepet bare øker.

Fremskrittspartiet har lenge stått alene i kampen for å styrke infrastrukturen i Norge gjennom å benytte noe av overskuddet på oljefondet, men får nå støtte fra flere av landets ledene økonomer og proffessorer. Det er et hån mot norske skattebetalere at vår felles oljerikdom i praksis skal gå til å subsidiere tyske veier, mens vi her hjemme må ta til takke med et av Europas dårligste veinett som vi i tillegg i stor grad må betale bompenger for å benytte. Dette blir ekstra ille all den tid vi vet at bilistene betaler inn over 64 mrd kroner årlig i bileralerte avgifter, mens kun ca. 17 mrd kr går tilbake til vei.

 • Morten H

  Høres helt på trynet ut! Hvorfor skriver ikke avisene om dette slik at folk får vite om det?

  En ting som også er frustrerende er at når de endelig bygger en ny vei skjer det gang på gang at de gjør for dårlig grunnarbeid og veien blir ødelagt av telehiv etc..

 • Bra blogg, Erlend!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • charlie

  Igjen et bevis på at norske politikere er rablende sinnsyke. De reiser kloden tynn og deler ut penger som tilhører folket i Norge. De man skjiter på er samme folket. Selvfølgelig viktigere smiske for tyskerne, så de kan få noen bedere autobahner, enn at det bare skal være en enkel kjørbar vei fra syd til nord. Det finnes neppe veier i Tyskland som er så livsfarlige og dårlige som geitestia de kalder for E- 6, men det er eliten like glad med, de har jo også bygget de motorveier de i første omgang behøver – rundt Oslo självklart. Det finnes til synelatende ingen i det her land som er i stand til og styre det til folkets beste. Når de ved hjelp av evige løgner har kommet seg på det såkaldte storting, melder de seg inn i frimurerlosjen, får ridderkors, og blir gjennom korrupte. Har oppgitt dem for mange år siden, så jeg spiller ikke min tid på og stemme på løgnerne, for de er av samme ulla, uansett hva de kalder «partiet» for.

 • knut ivar

  med alle de midlene som olja har tilført dette landet de siste førti år samt de midlene de skal fortsette å tilføre oss i åra som kommer
  så blir å bygge ut det norske veinettet til en standard dem har i andre land
  «det er naturlig å sammenligne oss med»
  en utgift til sammenligning med en familie som har ett stort hus med stor tomt
  som etter å ha vunnet 20 millioner kroner i lotto kjøper nye møbler,
  bytter ut alle dører og vinduer i huset,planter ny hekk,samt bygger ny dobbeltgarasje og asfalterer gårdsplassen.

 • Jørgen

  Dette er ingenting nytt, her i dette landet skal det bygges minst mulig infrastruktur, så sjelden så mulig, og helst så billig så mulig når det først kommer i gang.

  De veiene vi bygger i dag er så lav kvalitet på at de må fikses på etter noen år. Dette gjør de veldig dyre og farlige for sjåførene. Tenk på alle menneskelivene vi kunne spart ved å bygge brede, effektive veier med minst mulig svinger og midtskille, tenk på hvor mer effektiv det norske næringslivet hadde vært.

  Det var jo også snakk om at Ringvei 3 i Oslo skal bli kansellert, siden bompenger ikke var nok for å dekke utgiftene. Vi betaler milliarder i skatter og avgifter årlig, det er mer enn npk penger til å bygge veier og infrastruktur uten å kreve ekstra betaling. Tenk også på alle arbeidsplassene vi kunne skapt ved å bygge ut dette landet skikkelig.

 • Kanikkesi

  Norge har blitt et sykt land. Noen må ta grep for å få fjernet denne handlingslammede regjeringen. 90% av innbyggerne i landet vårt syns det er helt ok at kanskje 1% styrer landet som sin egen lommebok. De andre 9 prosentene som har vettet i behold får aldri komme til orde eller blir forsøkt latterligjort. Massen er idioter det ser vi som jobber på Elkjøp hver eneste dag. Vi kaller det den normale idioten. Jeg blir helt kvalm når jeg selger tilbgehørspakke til tv for 10 ganger mer enn den er verdt men folk skjønner ikke bedre og sånn vil det alltid forbli. Hilsen Elkjøp medarbeider.

 • Inga

  Det er et annet budsjett må skjønne! Vi skal betale og betale til Gud vet hvor! Nå sist er Leger uten grenser forbitret fordi vi ikke betaler nok bistand til aissyke i oljerike Kongo! Slå den!!

 • Johs Snedker

  Det er vel i grunnen ikke noe galt i å låne ut penger til andre lands veiutbygging, bare man får igjen pengene, pluss rente av lånet.

  Det har jo ingen betydning, hva pengene som lånes bort brukes til, bare det er til etisk forsvarlige prosjekter.

 • Olav Mjelde

  Forskjellen på rentesatsene utgjør 2,867 milliarder pr år.
  I statsbudsjettet for 2012 er økningene til vei på 1,2 milliarder. Vi gir vekk nesten to og en halv ganger så mye penger til Tyskland – Europas største økonomi.
  Får Jensemann en god jobb i Europa når han avslutter karriæren sin i Norge?
  Han har sendt søknaden…

 • Lap Zilla

  Den norske saueflokken fungerer ved hjelp av gruppepress og latterliggjøring av avvikere fra saueflokkens godkjente meninger. Byråkratene har gjentatt og gjentatt at å bruke penger i Norge fører til inflasjon, og dette gir saueflokken nok angst til de godtar dårlige veier med bompenger. For ikke å snakke om luksusavgiften på biler som ble innført etter krigen. Det er kanskje byråkratiets største tryllekunst at den fortsatt fins.

 • Torgribb

  Problemet er velkjent men med sosialistisk kulturelite som styrer aviser og tv blir aldri slike saker viet stor oppmerksomhet. Det er for mange julenisser i dette landet, de sitter med hver sin sekk med andre sine penger og sløser i alle retninger. For å sitere Margareth Thatcher:»The problem with socialisme is that eventually they run out of other peoples money.» Her i Norge løser vi dette problemet veldig enkelt ved å sende nye regninger til folket. Da er det ikke så nøye med hva pengene går til. De kaller det «ansvarlig» økonomisk politikk (!).

 • Leo

  Ja så slutt og stem AP da folkens!. Hjelper ikke sitte og klage og sutre når dere stemmer AP atter og atter en gang!.

 • Paul J

  At avisene ikke skriver noe om det er vel kanskje fordi at de fleste aviser tilhører A-pressen ?

 • Nomadoslo

  Hvorfor kalge på dette? er det noen som trenger oljepenger her i Norge? Nordmenn vill jo betale sine veier fra sin egen lomme gjennom bomringer og masse andre avgifter.
  Tysklands regjeringen er ikke som den Norske regjeringen, de ser ikke til sine egne som kuer som skal bare melkes.

 • Patrick Van Etterhorst

  Det har ingenting å si hva vi stemmer. idiotene som sitter der er ikke folkevalgt uansett, og ingen partier vil være sånn som folk flest vil ha det. Det norske politikksystemet er en farse og skam. Drit i hvilket parti som sitter i regjering, La oss heller stemme på mennesker som reklamerer seg selv! Da kan vi i alle fall ta utgangspunkt i utdannelse, skikkethet og om de har VETT i hodet eller ikke. Det er helt klart noe GALT når finansminister blir kulturminister. Hvilken utdanning har mennesket til det?

  Jeg savner mennesker med baller i politikken. Baller og en hjerne med IQ over 100. Per Sandberg har baller, men ingen hjerne. Synd. Vi sier oss fornøyde med bare en av delene, og krever ingenting. Norge, på tide å stå opp?

 • At oljefondet investerer i tyske statsobligasjoner er ikke det samme som at «oljefondet bygger veier i tyskland». Det er en retorikk som ikke henger på greip. Oljefondet er forsåvidt som alle andre «pensjonsfond», de investerer i instrumenter som gir god avkastning i forhold til risiko. Hva pengene som investeres brukes til, er irrelevant, ettersom en investors oppgave er å oppnå avkastning og å slå diverse indekser, intet mer intet mindre. Noe oljefondet har klart år etter år takket være sin gode investeringsstrategi.

  Når det gjelder å bruke penger på infrastruktur i Norge, så er det jo slik at å kaste penger på et problem tradisjonelt sett ikke løser noe som helst. Det som må til i Norge er effektivisering, mindre tid og penger brukt på utredning, og mer brukt på å faktisk foreta seg noe.

 • Nielsen

  Norge skylder da tyskerne en oppreisning etter det som skjedde under siste verdenskrig. Tenk bare på milliardene som Norge og allierte ødela da de flotte tyske krigsskipene ble senket innenfor norsk terrirorium.
  Norske politikere kjenner jo vår historie så godt at jeg synes vi bør sette ned renten til minus 5 % – slik at Norge kan drive skikkelig nødhjelp i fattige Tyskland.
  I praksis er det faktisk dette som skjer, med rente på 1,8 % p.a. er den reelle renten negativ, men slik spiller Jensemann og Sigbjørn bort våre penger i sin gavmildhet !
  Når skal vi få satt opp en status av disse to herrene på Svinesund og andre grensepsseringssteder – slik at ingen skal være i tvil om hvilket land de kommer til ?

 • Oddvar M S

  Enig i det meste som er skrevet. Sosialistene i norge styrer landet som et komunistisk land. De har kontroll på TV, aviser og har flertall i de fleste saker som det stemmes over på stortinget. De bruker mye midler i utlandet for å få Jens i posisjon til et toppverv i FN.
  Er vi tjent med det?
  Misbruk av skattepenger?

 • Matrix

  Håper at Clinton tar med seg Monica neste gang,sikkert han får det han ønsker seg og mer enn uten rente helt gratis,politikere er veldig flinke til å gjøre det vanseklig for de med lav lønn og enselige mens flere andre politikere har tjent hundretusener på en gullkantet etterlønnsordning fra Oslo kommune.

 • Hvem styrer landet? Hvem har ansvaret for at arvesølvet gis til våre naboer? Hva skal våre barn leve av når vi sponser andre land til å bli mer konkuransedyktige?

  Det gjør meg sint når jeg tenker på hvor mye vei og jernbane vi kunne fått laget her i landet for de pengene regjeringen har sølt bort på gambling i utlandet. Husker finansministeren for kort tid tilbake skrøt over at han hadde lagt seg 4% under handlingsregelen.
  Lurer på hvor de pengene er i dag og hvor mye vi kunne laget for disse pengene?
  For å sette det på spissen betyr det at finansdepartementet har tapt over 300miliarder at vi i Norge gir bort penger slik at andre land kan bli mer konkuransedyktig enn oss selv. Hvor er logikken i det? Er det noen blåøyde nisser som styrer eller er noen kjøpt og betalt?

  Vet om mange småbedrifter som holder til langs vestlandskysten som må slite med gamle, smale og farlige veier som kun er spennende for turister.

  På tide at sjefen i huset «Norge» kan stå frem og vise hvor han ønsker at Norg skal være om 20år og hva som skal til for å komme dit.
  Pkt 2 blir så å faktisk styre landet, tror ikke det er statsministeren som styrer, det er vel disse papirflytterne i regjeringen/ departementene som gjør.

 • Rune Østergren

  Man kunne da om ikke annet omdistribuert de rundt 1.2 eller så milliarder regjeringen benytter på media for og love bedringer man sjelden ser som handling!…Fremskrittspartiet står frem med handling som motto, og jeg tror partiet kunne gjort mye bra for folket dersom gitt sjansen!

 • samira

  kan ikke politikerne gjøre noe godt for norge og for det norske folket, bygge bedre veier og flere boliger. enn at andre land skal ha det bedre enn oss. veiene i norge er ganske hullete og dårlig i stand. fy skam den som ikke gjør sin god jobb for norge. folket må stå sammen om dette, at våre skattepenger skal forbli i norge og forbrede landet med dem. ikke et land som vi ikke bor i. la oss stå sammen.

 • Sinnasnekkern

  NÅR skal det Norske Folk skjønne att dem MÅ slutte å stemme på JUGEJENS og den Rød/Grønne søppela. Dem kjører jo landet til H……..

 • xxx

  Når man først er i gang med å klage litt, så kan vel jeg også få ut litt irritasjon i samme slengen:

  …. Synes det mest fantastiske er at det skal kuttes og kuttes og kuttes innenfor helsesektor/sykehus år etter år etter år…. Når vi først er så heldige å sitte såpass godt i det, så burde de få det som trengs for å kunne holde en høy standard innenfor en så livsviktig (bokstavelig talt) sektor. Man oppnår ingenting med å spare seg til fant….

  ….. også er det de evinnelige skattene da (bl.a eiendomsskatten…grøss…)… Er det egentlig noen fjerner disse «uheldige» skattene noen gang, eller blir det bare værre og værre….???

  Nei, på tide la noen andre få prøve seg i lederstolen. Jeg er i allefall skikkelig lei!
  Greit å betale skatt, men får da være greser på hvor dypt det skal grafses i lommeboka….

  Ellers, så har vi det bra. Må være lov å irritere seg over det man finner urettferdig her i landet også… uten å bli nedlesset med dårlig samvittighet.

 • abc

  Jeg synes ikke det er urettferdig at tyskere får låne penger av Norge, så er de fri til å bruke pengene slik de selv vil.

  En annen ting er at, ja kanskje man bør bruke mer penger på infrastruktur, bare husk på at Norge ikke kan bruke mer penger på diverse tiltak enn de bruker fra før (selv om vi har mange penger på bok). Hvorfor? Jo fordi det vil føre til andre konsekvenser som vil forverre vår situasjon.
  Jeg er ikke i mot skattelette for eksempel, men det har også konsekvenser for oss alle. Hvis alle i Norge har mer penger å rutte med, høres det bra og fint ut, men det betyr også at folk kjøper mer, og da går prisene opp.
  Det samme gjelder om man skal bruke penger på infrastruktur eller annet.

  Derimot å bruke penger i utlandet vil ikke påvirke oss i Norge.
  Så min konklusjon er at landet ikke kjøres til helvete, snarere tvert imot.
  kommer ikke til å stemme FRP på grunn av akkurat det.

 • Tante sofie

  Dette er jo høl i hue!!! Nå må mange snart skjønne at vi MÅ gå for noen som tenker på det norske folk og ikke kun på hva vi kan selge ut av landet! Få ut de som kun meler sin egen kake. Få opp øynene!!

 • LOL

  ABC sier: «En annen ting er at, ja kanskje man bør bruke mer penger på infrastruktur, bare husk på at Norge ikke kan bruke mer penger på diverse tiltak enn de bruker fra før (selv om vi har mange penger på bok). Hvorfor? Jo fordi det vil føre til andre konsekvenser som vil forverre vår situasjon.»

  Dette er riktig dersom Norge var en lukket økonomi. Det er Norge ikke. Alle veiprosjekter utlyses internasjonalt og det er mulig at utenlandske leverandører kan bygge veier i Norge. Det betyr at slike prosjekter er inflasjonsneutralt. Det å sette ned skatt har ingen ting med saken å gjøre. Her er det snakk om investering av Norge kapital, ikke konsumering av den. Man bør ikke gå i fellen av «The Dutch Disease» fra 70 tallet, hvor Nederland konsumerte pengene som de tjente med gassressursene de hadde funnet.

  Det som Norge ehller ser ut til å gjøre er å investere den Norske kapitalen er i utenlandske selskaper, utenlandske gjeld + + +. Mye av dette er ikke basert på en samfunnsmessig mest verdifull investering. jeg tror mye av dette er preget av politikk og spill som går etter mønster «I’ll scratch your back if you’ll scratch mine». Rart at det Norske folk bare sitter og ser på at dette skjer og at man velger de samme politikerne hele tiden som gjør at det skjer.

 • Kayzer

  Er det bare jeg som får lyst å spy når en ser hva ABC presterer å predike? At noen til de grader kan bli så hjernevasket og fratatt enhver evne til å tenke / resonere i alle fall litt selv er trist. Det verste er at det finnes mange av samme kaliber og som er totalt blåst over skuldrene. Registrerer forresten at du gjerne tar imot skattelette av trygda…
  Det er å håpe at de kommende generasjoner får en noenlunde vrakpant når de selger resten av landet våre fedre engang stod opp og kjempet for.
  Den generasjonen som nå råder er så feit og dvask og innlullet i løyn og dritt at det er ubegripelig.

 • harsett

  Ikke det at jeg gidder å bry meg så mye om akkurat det her…men bare worth noticing, i Tyskland må alle tyskere betale vei avgift for å kjøre bil, akkurat som vi gjør i Norge, mens resten av Europa som kjører daglig gjennom Tyskland(ja Norske biler og) for bruke de fine veiene demes heeelt gratis…retferdig?:) ikke helt spør du meg….Tyskland skal i hvertfall klare å betale tilbake lånet, hva med Island, der norske olje penger har forsvunnet som i et svart hull…det er mye i Europa(inkl Norge) som er tullet i nå dager…hele EU er vel en sosialistisk utopia som kommer ikke til å overleve…

 • Plugin?

  Hvilken related posts-plugin bruker du på wordpress?

 • NAF medlem

  er det rart da med politikerforakt? Men stakkarene forstår jo ikke en gang hvorfor folket ser ned på dem…..

 • Pingback: Bilistene skal betale for jernbane | Erlend Wiborg()

 • Marcus_T

  Verdens rikeste U land !

Goto Top