Flertallet skal straffes for å stoppe noen få

Flertallet skal straffes for å stoppe noen få

Regjeringen varslet nå at de vil overstyre alle landets kommuner gjennom å pålegge de å stenge kranene kl. 0200. Dette er et formyndersk forslag som er prinsipielt feil og ikke minst kan det føre til mer bråk og vold. For å starte med det prinsipielle så sa for en stund siden tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes noe fornuftig(noe han ofte gjør):

«Det er ikke noe problem å fjerne all kriminalitet i samfunnet, det er bare å fjerne friheten»

Apenes har helt rett i sitt utsagn. Hadde man f.eks. valgt å forby skjenking etter kl. 2200 hadde muligens den alkoholrelaterte volden i sentrum gått ned. Det betyr allikevel ikke at det er riktig å redusere skjenketiden. Sannsynligvis kunne vi redusert mange trafikkulykker hvis vi reduserte maksimal fartsgrense til 60 km/t, men vi gjør ikke det da vi aksepterer den risikoen friheten med maksimal fartsgrense på 100 km/t innebærer. Noen vil sikkert hevde at eksemplet med å redusere fartsgrensen til 60 km/t eller det å forby skjenking kl. 2200 er urealistisk, noe det dessverre ikke er. For noen måneder siden lanserte KrF sin gruppeleder i Fredrikstad som er like ille. Han ønsket at det kun skulle være lov til å servere alkohol i tiden mellom 2200 og 0100. Han ønsket altså å forby voksne mennesker å ta et glass vin til maten ute på restaurant etter jobb. Det er mye som er farlig i samfunnet vårt og det farligste av alt er faktisk å leve. Mennesker tar hver eneste dag en risiko når man kjører bil, går over veien, tar en røyk, spiser noe usunt, bruker en skarp kniv, beveger oss i et mørk gate osv. Disse valgene baserer seg på voksne menneskers frie valg og hvor stor risiko vi velger å ta må vi selv avgjøre. Jeg har full respekt for at noen mennesker ikke ønsker å dra på byen en lørdagskveld, men hvorfor skal de nekte meg å ta et annet valg enn de selv? Politikerne burde heller konsentrere seg om å få mer synlig politi, strengere straffer og ikke minst sørge for at del av straffen for notoriske voldsmenn og bråkemakerne er at de nektes adgang til sentrum på kveldstid i helgene for en lengre periode.

Hvis vi ser på de praktiske konsekvensene av regjeringens forslag så er det mye som tyder på at redusert skjenketid vil kunne medføre økt vold og bråk. Dette da en redusert skjenketid sannsynligvis vil medføre at flere personer blir på byen til det stenger og dermed får vi en opphopning av personer som skal hjem samtidig. Dette vil medføre opphoping av folk som skal ut av utestedet, kjøpe seg nattmat og folk som venter på taxi. Dette øker risikoen for voldshandlinger noe erfaringene også viser. Et annet paradoks er at regjeringen for en måned siden under debatten rundt overfallsvoldtektsbølgen hevdet at de fleste voldtekter ble begått av hvite nordmenn på private fester og nachspiel. En klar konsekvens av reduserte skjenketider er at vi vil få flere privatfester og nachspiel noe regjeringens politikk nå medfører. På byen har vi edru og godt opplærte dørvakter som kan forhindre og stoppe vold og bråk godt hjulpet av politi og Natteravner synes jeg det er underlig at regjeringen legger opp til flere private fester og nachspiel.

Jeg forventer at en ny borgerlig regjering som FrP er en del av sørger for å reversere dette vedtaket og heller gjør at det er markedet(les: forbrukerne) som avgjør hvor lenge et restaurant og utested skal holde åpent. Da kan voksne mennesker selv ta sitt eget valg i stedet for formynderske politikere. Politikerne bør fokusere på å gjøre det tryggere gjennom å styrke politiet og rettsvesenet, ikke ved å nekte meg å ta egne valg.

Goto Top