Fem dager på å få flyene i luften

Fem dager på å få flyene i luften

Natt til 17. mars kom vedtaket i FNs sikkerhetsråd som åpnet opp for militære aksjoner for å beskytte lokalbefolkningen i Libya. I forkant av vedtaket forberedet flere land og bla. Nato seg på at FN kunne fatte et vedtak som åpnet opp for militære aksjoner. Grunnen til at Nato og andre land forberedet seg før vedtaket ble fattet er for å kunne sette igang med de militære aksjonene raskest mulig i håp om å stoppe blodbadet til Gadaffi.

Jens Stoltenberg sa like etter FN vedtaket at: «Det er en svært dramatisk situasjon, og det haster å gjøre noe.» Stoltenberg sa videre at norge kom til å sende seks jagerfly  og poengterte på nytt hvor mye det hastet ved å si: «Det er fare for at vi ikke har sett de verste overgrepene ennå.» Jeg er helt enig med Stoltenberg at situasjonen er meget akutt og det er grunnen til at jeg mente at FN som vanlig var alt for trege med å fatte sitt vedtak.

Med tanke på at Stoltenberg etter FN vedtaket var såpass klar på at det hastet å få gått til militært angrep på Gadaffi for å stoppe hans angrep på sivilbefolkningen skulle jeg tro at Norge fikk flyene våre i luften veldig raskt. Spesielt med tanke på at Norge som Natoland begynte forberedelsene i ukesvis før FN vedtaket. Men det er først i dag, fem døgn etter FN vedtaket at Norge fikk sendt flyene av gårde mot Libya. Andre land som Danmark, Frankrike, Storbritania, Belgia osv. er allerede i gang med sine militære aksjoner for å beskytte lokalbefolkningen i tråd med FN resolusjonen. Det at Norge har såpass lav reaksjonstid militært i en situasjon som haster så mye som denne er skremmende. Norge har ikke og kan ikke ha et forsvar som skal klare å forsvare oss over lengre tid, men norges forsvar er bygget opp for å kunne forsvare oss i noen få døgn før resten av Nato kan hjelpe oss. Det er derfor viktig at norges forsvar har enrask reaksjonstid, noe vi dessverre nå ser at vi ikke har. Jeg mistenker at nedbyggingen av forsvaret som bla. de rødgrønne har stått for er noe av årsaken til at vi har brukt hele fem døgn på å få seks F16 fly i luften.

Goto Top