Endelig ble jentene sluppet fri

Endelig ble jentene sluppet fri

For fem år siden fremmet jeg forslag om å forby niqab, finnlandshette og andre plagg som skjuler ansiktet i skolen. Dette forslaget ble latterliggjort og nedstemt, noe jeg skrev om her.

I dag ble saken endelig behandlet i fylkestinget etter mye frem og tilbake. Der fikk vi vedtatt et forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjonen. Dessverre fikk vi ikke flertallet med på å forby det i hele skolen, men den kampen kommer fremskrittspartiet til å fortsatte å kjempe.

Det er to grunner til at jentene må få slippe å dekke seg til i skolen. Rent skolefaglig og pedagogisk er det viktig at en lærer skal kunne se elevene i øynene, se reaksjoner etc. Samtidig er det selvfølgelig viktig at en lærer vet hvem som faktisk er i klasserommet av hensyn til sikkerhet og for å være sikker på at det er riktig person som leverer en prøve/eksamen.

20120927-133846.jpg

Jeg utfordret fylkestinget i dag til et tankeeksperiment. Skru tiden 10 år tilbake før dette var en aktuell problemstilling. Hvis noen elever da ønsket å gå med finnlandshette på skolen. Ville vi godtatt dette? Ville det i det hele tatt blitt en debatt? Selvfølgelig ikke, da dette hadde vært totalt uaktuelt.

Saken handler også om verdier, hva slags samfunn ønsker vi å ha i Norge? Ønsker vi et samfunn der vi skal godta at jentebarn skal måtte tildekkes for å være minst mulig synlig? Skal vi godta at jentebarn blir gjort tl objekter som skal skjules?

Heldigvis tok ikke naiviteten overhånd og i dag fikk vi gjennomslag for at alle, uavhengig om de er gutter eller jenter skal være frie og likeverdige i østfoldskolen.

Goto Top